A délkelet-lengyelországi Krasiczynban szervezett, Kárpátok Európája nevű nemzetközi konferencia keretében megtartott szombat esti ünnepségen a kitüntetést Jaroslaw Sellin lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszterhelyettes adta át. A ceremónián jelen volt Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói magyar nagykövet, valamint több vezető lengyel politikus is.

Hirdetés

A köszöntőbeszédben Kovács Orsolya Zsuzsanna felidézte a kitüntetett életrajzát, hangsúlyozva: Engelmayer Ákos példaképet jelent a diplomaták újabb nemzedékei számára. Kitért az évek során létrejött hungarika-gyűjteményére is, majd aláhúzta: az értékes nyomtatványokat, XVII. századi térképeket és más régiségeket is tartalmazó gyűjtemény a lengyel és a magyar nemzet közös örökségének része.

Engelmayer Ákos elmondta: a kitüntetést felesége, Krystyna, valamint mindazon nők és asszonyok nevében fogadta el, akik – mint kijelentette – a kommunizmus idején a lengyel Szolidaritás mozgalom lelkét képezték. Megköszönte a lengyel kulturális tárca és a kelet-lengyelországi Przemysl város kezdeményezését, amely alapján hungarika-gyűjteményét Przemysl egyik villájában állítanák ki, az épületet pedig a Magyarok Házának neveznék el.

Az 1938-ban Szegeden született Engelmayer Ákos részt vett az 1956-os magyar forradalomban, a Széna térnél harcolt a barikádokon. A Kádár-korszakban Magyarországon nem tanulhatott tovább, többszöri próbálkozás után végül Lengyelországban telepedett le, a Varsói Egyetem néprajz szakán kezdte meg felsőfokú tanulmányait. Közben idegenvezetőként, fordítóként, újságíróként dolgozott.

Korábban írtuk

Segítette a lengyel és magyar ellenzék közötti kapcsolatokat, földalatti kiadványokat terjesztett, előadásokat tartott a titkos repülőegyetemen. Tagja volt a Szolidaritás független szakszervezetnek, és ennek betiltása után, az 1980-as években is együttműködött a lengyel antikommunista ellenállás legfontosabb vezetőivel.

1986-ban Engelmayer segítette elő, hogy a Varsó melletti Podkowa Lesnában leleplezzék az 1956-os magyar forradalom 30. évfordulójának emléket állító kétnyelvű emléktáblát. Az Elbától keletre ez volt az első és egyetlen nyilvános aktus a 20. század legnagyobb magyar függetlenségi felkelésének emlékére.

1989 elején Engelmayer egyik alapítója volt a Lengyel-Magyar Szolidaritás ellenzéki szervezetnek, 1989 után pedig a Lengyelországi Magyarok Egyesülete elnöke, majd tiszteletbeli elnöke lett. Engelmayer Ákos a rendszerváltás utáni első varsói magyar nagykövet volt 1990 és 1995 között, később a minszki magyar külképviselet vezetője.

Tavaly novemberben Varsóban kitüntették Az értékek megőrzője (Custos Virtutum) nevű, a varsói Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet és a DoRzeczy lengyel konzervatív hetilap által adományozott díjjal. Hungarika-gyűjteményét az akkor mondott beszédében ajánlotta fel a lengyel államnak.