A parlamenti honlapon olvasható indítvány szerint ki kell zárni a közfoglalkoztatásból azt, aki ellen szabálysértési eljárás van folyamatban tanköteles gyermekének mulasztása miatt, illetve akit ezért három hónapon belül jogerősen elmarasztaltak. Ilyen eljárás akkor indul a szülő ellen, ha gyermeke 30 órát igazolatlanul mulaszt az iskolában.

Ugyancsak kizárná a belügyminiszter a közmunkából azokat, akik nem teljesítik a lakókörnyezetük – kertjük, udvaruk – tisztántartására vonatkozó, önkormányzati rendeletben előírt kötelezettségüket.

A kizárásról a munkaügyi kirendeltség dönthetne a szabálysértési hatóság megkeresése után és a települési jegyző igazolása alapján.

Pintér Sándor törvényjavaslatának másik célja a szociális szövetkezetek foglalkoztatási lehetőségeinek szélesítése. Ennek érdekében kizárólag a szociális szövetkezeteknél alkalmazható jogviszonyként szabályozza a tagi munkavégzésre irányuló jogviszonyt, lehetővé téve, hogy az érintettek egészség- és nyugdíjbiztosítási jogosultsággal rendelkezzenek. Ezért 6600 forintos egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetését írná elő az indítvány, azzal a könnyítéssel, hogy a jogviszony keletkezését követő négy évben annak összegét az állam csökkenő mértékben átvállalja. Egyúttal mentesítenék a szociális szövetkezeteket a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól.

(MTI)