Hirdetés
Fotó: képernyőkép, Facebook
Karácsony Gergely és öt kerületvezető sajtótájékoztatója

Több kerülettel közösen indít tájékoztató kampányt Budapest helyzetéről a fővárosi önkormányzat, az akcióval „erősíteni kívánják a város közösségét és rábírnák a kormányt a megszorítások felfüggesztésére” – jelentette be a főpolgármester hétfőn online sajtótájékoztatón, amelyen rajta kívül V. Naszályi Márta I. kerületi, Őrsi Gergely II. kerületi, Pikó András VIII. kerületi, Baranyi Krisztina IX. kerületi és Cserdiné Németh Angéla XV. kerületi polgármester vett részt. Karácsony Gergely azt mondta: azért is indítják a kampányt, hogy a budapestiek megmutassák erejüket „adott esetben a kormányzati intézkedésekkel szemben is”.

Deák Dániel véleménye szerint a főpolgármester, illetve a többi ellenzéki városvezető a kormány és főváros közötti konfliktusos helyzet fenntartásában érdekelt, mert ettől remélnek ellenzéki győzelmet 2022-ben.

– Kizárólag pártpolitikai szempontok vezérlik az ellenzéki polgármestereket, nem pedig a településeik érdekének védelme. A most elindított, várhatóan több tízmillióba kerülő kampány kizárólag azt célozza, hogy azt a látszatot keltsék, miszerint minden rossz okozója a kormány, és tudatosan lehetetlenítik el az önkormányzatokat – tette hozzá Deák Dániel.

Az elemző emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor már az önkormányzati választást követően egyértelművé tette: a kormány nem fogja politikai alapon büntetni a településeket, a főváros is megkapja ugyanazokat a forrásokat a kormánytól, amelyekről Tarlós Istvánnal már megállapodtak.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata, archív

Deák Dániel szerint a kormány ezt az ígéretét be is tartotta, sőt a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában rendre olyan javaslatokat tesz le az asztalra, amely a főváros számára több tízmilliárdos könnyebbséget hozhatna.

Karácsony Gergely azonban politikai okokból inkább az áldozati szerepet választja, a nyár elején már egy forrásokról folytatott egyeztetést is lemondott. Ezzel szemben az előző ciklusban a Modern Városok Program keretében az ellenzéki vezetésű településekkel is több tízmilliárdos beruházásokról állapodott meg a kormány.

A járványkezelésre vonatkozó ellenzéki kritikákkal kapcsolatban Deák Dániel elmondta, hogy a járvány elleni védekezésből mindenkinek ki kell vennie a részét, így az önkormányzatoknak is. A baloldal állításával ellentétben azonban egyáltalán nem érte olyan elvonás az önkormányzatokat, ami az önkormányzatiság végét jelentené, mint ahogyan azt Karácsony Gergely állítja. Az iparűzési adóbevétel például az elmúlt tíz évben több mint a duplájára nőtt, a gazdaság beindulásának köszönhetően várhatóan idén is nőni fog.

A nagyobb települések – így Budapest – esetében a bevétel szempontjából a nagyvállalatok a fontosak, márpedig ezek iparűzési adójához nem nyúlt a kormány. A kkv-szektornak viszont nagy könnyebbséget jelent az adóelengedés, amely sokkal inkább a kisebb településeket érinti érdemben, nekik viszont külön segítséget nyújt a kormány, hogy ne kerüljenek bajba.

Korábban írtuk

Deák Dániel szerint Karácsony Gergely és szövetségesei azért nem érdekeltek a főváros fejlesztésében, mivel a 2022-es választási kampány során azzal az üzenettel akarják mozgósítani az ellenzéki szavazókat, hogy a főváros fejlesztéséhez muszáj a kormány ellen szavazniuk.

Ez a terv azonban jó eséllyel kudarcra van ítélve, mivel Karácsony Gergely azt ígérte a választási kampányban, hogy ellenzéki politikusként könnyebben szembe tud majd szállni a kormánnyal, mint Tarlós István. Deák Dániel arra számít, hogy a választási ígéretek teljesítésének sorozatos elmulasztása jelentősen rontja az ellenzéki politikusok 2022-es esélyeit.

– Az is mutatja, hogy csupán politikai hangulatkeltés az ellenzéki városvezetők rendszeres siránkozása, hogy egymásnak ellentmondó információkat közölnek. Tavaly tavasszal például Márki-Zay Péter azt mondta, hogy már augusztusban csődbe mehet Hódmezővásárhely, ami nyilvánvalóan nem volt igaz, hiszen ez a jóslat mind a mai napig nem vált valóra. Hasonló a helyzet a fővárosban is, Karácsony egyik helyettese korábban azt mondta, hogy novemberben elfogyhat Budapest pénze, míg Karácsony Gergely később már arról beszélt, az év végéig megoldott a város finanszírozása – emlékeztetett Deák Dániel az ellenzéki városvezetők vészjósló kijelentéseire.

Az elemző különösen hiteltelennek érzi a baloldal kormányt hibáztató állításait, miután 2006-ban éppen ők voltak azok, akik egy kiszivárgott hangfelvétel tanúsága szerint meg akarták büntetni a fideszes településeket, miután súlyos vereséget szenvedtek az önkormányzati választásokon.

– Lamperth Mónika MSZP-s önkormányzati és területfejlesztési miniszter 2006-ban arról beszélt zárt ajtók mögött, hogy egy olyan módosítás terjeszt a parlament elé, amely „áthúzza azt az újságokban címlapon megjelent számítást, hogy majd innentől megnézhetjük magunkat, mert a Fidesz fogja osztani a pénzt” – emlékeztetett Deák Dániel.

Fidesz: továbbra is csak panaszkodik a főpolgármester

Továbbra is csak panaszkodik a főpolgármester, és rosszindulatú kampányt folytat a kormány ellen – vélekedett a Fidesz budapesti szervezete hétfőn Karácsony Gergely sajtótájékoztatójára reagálva.

Azt írták: Karácsony Gergelynek egyben igaza van, „valóban válságos időket élünk”. Ilyenkor azonban azon kellene dolgozni, hogy ne költse felesleges kiadásokra a budapestiek pénzét – fűzték hozzá.

Azt kérdezték: miért lesz drágább ötmilliárd forinttal a Lánchíd felújítása, miért nem figyeltek oda a BKK reklámtenderénél vagy éppen a 3-as metró felújításánál. Ezekben ugyanis a sorozatos késlekedés és „szerencsétlenkedés” miatt csak 2020-ban milliárdok mentek el feleslegesen – írták.

Hangsúlyozták: a kormány idén 116 milliárd forintot biztosít Budapest működési kiadásainak fedezésére, és további több tíz milliárd forint fejlesztési támogatást is ad.