Hirdetés

A vitatott politikus fellebbezni kíván a döntéssel szemben. Thilo Sarrazin többé nem tagja az SPD-nek – írta a szociáldemokraták szövetségi főtitkára, Lars Klingbeil a Twitter-oldalán. A 75 éves politikus mindenekelőtt az iszlámmal kapcsolatos bíráló kijelentései miatt került pellengérre az SPD berkeiben.

Az SPD szövetségi döntőbizottsága a párt tekintélyének és hitelességének megőrzésével indokolta Sarrazin jogszerű kizárását. Hozzátette: Sarrazin „jelentős mértékben megsértette a párt alapelveit és rendjét, károkat okozva ezzel”. Az SPD szövetségi döntőbizottsága határozatával a berlini tartományi döntőbizottság – azonos tartalmú – januári döntését hagyta jóvá.

Sarrazin pénteken bejelentette, hogy a berlini tartományi bíróságon fellebbezést nyújt be, mert szerinte a döntést már a szóbeli meghallgatás előtt meghozták, és nem volt nyílt, igazságos és tisztességes az eljárás. Sarrazin emellett azzal érvelt, hogy az „Ellenséges hatalomátvétel: Miként akadályozza az iszlám a fejlődést és fenyegeti a társadalmat” című könyvének egyik idézetét sem minősítették hamisnak vagy rasszistának, bár ez adta a löketet a pártból történt kizárásához.

Ha valaki becsmérel és erkölcsileg lealacsonyít, rasszistának és jobboldali populistának nevez, akkor nincs más választása az embernek, mint megvédenie hírnevét. És én épp ezt fogom tenni

– fűzte hozzá Sarrazin. A vitatott politikus több könyvet is írt, amelyekért heves bírálatok érték iszlámkritikus kijelentései miatt. 2018-ban megjelent egyik írásában úgy fogalmazott, hogy a muszlimok többségének vallási színezetű kulturális idegensége és születési arányszámuk veszélybe sodorja Németország nyílt társadalmát, demokráciáját és jólétét. Sarrazin szerint a muszlimok integrációja szinte megvalósíthatatlan. A politikus ugyanakkor visszautasította az őt rasszizmussal vádoló bírálatokat, mondván művei mindössze a német társadalom fokozatos megosztottságát írják le a nagyszámú muszlim bevándorló következtében.

Korábban írtuk