A tömörülés áprilisban, a kormánykoalíció felbomlásának heteiben adott ki állásfoglalást. E szerint a miniszterelnök politikája nem hozott, kisebbségből kormányozva pedig nem is fog valódi áttörést hozni a reformokban. A Népszabadságnak az MSZP debreceni elnöke nem nyilatkozott a kizárások hivatalos indokáról a párt alapszabályának tilalmára hivatkozva.

Az ÉFP Hajdú-Bihar Megyei Szervezete elnökének közleménye

Az MSZP Debrecen Városi Szervezte Etikai és Egyeztető Bizottsága 2008. július 08-i ülésén – kisebbségi vélemény megfogalmazása mellett – az ÉFP megyei elnökségének három tagjával szemben, a pártból való kizárásról hozott határozatot. Indoklásukban az elnökség április 16-i közleménye mellett, koncepciózusan összeszedve az elnökség egyéb más politikai tevékenységét hozták fel döntésük igazolására.

Az ÉFP megyei elnökeként határozottan kijelentem, hogy tagjai vagyunk a Magyar Szocialista Pártnak, tagjai leszünk mindaddig, amíg az utolsó jogorvoslati fórum is ki nem mondja az ellenkezőjét. Kijelentem, hogy a szabálytalanul, lefolytatott eljárás döntésének ellenére továbbra is tesszük a dolgunkat. Tesszük azt, amire az ÉFP legutolsó megyei taggyűlése felhatalmazott. Meggyőződésem, hogy a velünk történtek nem tekinthetők a párt helyi belügyének. Ez országos ügy, a demokrácia ügye. A párton belüli demokrácia újraélesztése érdekében minden fórumot, minden lehetőséget ki kell használni, aki nem ezt teszi, az információ szabadságát kétségbe vonva, az információ hatalmával visszaélve a maga személyes érdekében politizál. Ezért feladatunknak, küldetésünknek érezzük tevékenységünkkel hozzájárulni ahhoz, hogy az MSZP újból népszerű, demokratikus, hiteles és baloldali párttá váljon. Ez a tagság és ez az ország érdeke is.

Mindezek miatt rendkívüli módon sérelmezem és bántónak, személyünk lejáratását célzó eljárásnak tartom azt, hogy az etikai bizottság döntéséről – annak ellenére, hogy korábban személyesen érdeklődtem a bizottság elnökénél – a Magyar Nemzet újságírójától kellett tudomást szereznem. Hogy lehet az, hogy a sajtó hamarabb értesül egy a bizottság elnöke szerint zártan kezelt döntésről, mint maguk az érintettek? Ennek a kérdésnek a tisztázásra etikai eljárást kezdeményezünk.

A fentiekben megfogalmazottak miatt felszólítom az ÉFP Országos Elnökségét, hogy határozottan álljon ki a platformot is érintő, az országos elnökség jogkörét sértő debreceni bizottsági döntéssel szemben! Álljon ki a platform egységéért! Ez egy fontos lépés a platform jövőjét, egységét érintően.

Debrecen, 2008. július 12.

Sarkadi Zsolt

EFP Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elnöke

(hírTV)