A levél szerint a párt alapszabálya értelmében ezzel saját magukat törölték az MDF tagjainak sorából. A párt így az egykori fideszes képviselők csatlakozásával együtt sem tudta megalakítani képviselőcsoportját – áll a levélben.

Továbbra is az MDF tagjának és képviselőjének tartja magát Pettkó András. Elmondta: a döntésről Herényi Károly, a választmány elnökhelyettese e-mailben értesítette. A politikus elmondása szerint csalódott és meglepődött. Az ellenzéki képviselő emlékeztetett rá, hogy kedden három órán keresztül tárgyalt Herényi Károllyal és abban maradtak, hogy az egyeztetést pénteken folytatják. Pettkó András szerint ellentétes a párt alapszabályával a kizárásuk, hiszen az országos választmánynak és az MDF etikai bizottságának is meg kellett volna hallgatniuk őket.

Pettkó András azt egyelőre nem tudja, hogy lesznek-e újabb tárgyalások a kizárásukról. A politikus megerősítette korábbi álláspontját, amely szerint az új MDF-frakció megalakításáról csak az európai parlamenti választások után összehívandó országos választmányi ülésen kellene dönteni.

Katona Kálmán és Hock Zoltán sem tekinti hivatalosnak a közlést. Katona Kálmán azt mondta: igaz, hogy a párt országos választmánya legutóbbi ülésén felszólította őket a frakcióalakításra, ellenkező esetben törlik a tagságukat, de a törlésről hivatalosan is döntést kell hoznia a testületnek, nem elég, hogy a választmány elnöke, Makay Zsolt levelet ír erről. Úgy tűnik, a Dávid-Herényi-Makay hármas gyorsan meg szeretne szabadulni azoktól, akik a hagyományos MDF-értékek mentén gondolkodnak – fogalmazott Katona.

Katona Kálmán egyelőre nem tesz lépéseket a döntés ellen, megvárja, amíg a választmány kéri, hogy nyilatkozzon arról, belép-e a frakcióba. Hock Zoltán fellebbez, és a párt etikai bizottságához fordul. Állásfoglalást fog kérni, mi a véleményük arról, hogy egyes MDF-tagok úgy gondolják, hogy „valami krisztusi felhatalmazás” keretében kizárnak másokat az MDF-ből. Volt erre már sajnos példa – jelentette ki a képviselő, hozzátéve: a bíróság meg is állapította, hogy jogszerűtlen volt. Most ugyanabba a folyóba léptek bele – mondta Hock Zoltán.

Arra a kérdésre, hogy ha hivatalos lesz a tagságuk törlése, lemondanak-e a képviselői mandátumukról, hogy aztán az MDF-nek legyen esélye másokkal frakciót alakítani, úgy válaszoltak: nincs ilyen szándékuk, de majd akkor elgondolkodnak rajta. Herényi Károlyt telefonon nem érte el a Krónika, de sajtótájékoztatóján közölte: az MDF lemondott a frakcióalakításról. A párt elnöke, Dávid Ibolya ezt megerősítette. Szerinte a Magyar Demokrata Fórum nem foglalkozik most ezzel a kérdéssel, inkább dolgoznak. A pártelnök közölte: ez a három képviselő maga döntött a saját sorsáról, és elváltak útjaik.

Dávid Ibolya a képviselők felvetéseire úgy reagált: a párt alapszabálya szerint egyértelmű, hogy törölni kellett a párttagságukat, hiszen nem vettek részt a frakció megalakításában a hétfői határidőig. A törlés tényét az országos választmány is megállapítja május 30-án, és akkor válik véglegessé a döntés.

(MR, hirtv.hu, FH)