– Miért pont önre esett a választás, amikor a kőbányai Fidesz polgármester-jelöltet állított?

– Bár a párt helyi szervezetének közel négyszáz tagja van, mindig kiemelkedett közülünk dr. György István, aki 1990-től tizenkét éven át a kerület polgármestere volt. Májustól országgyűlési képviselőként tevékenykedik, ha pedig az önkormányzati választáson sikerrel szereplünk, akkor főpolgármester-helyettes lesz. Mivel már közel huszonhat éve dolgozom a kerületben, rálátok az intézmények működésére, 2002 óta képviselőként, 2007. évtől alpolgármesterként veszek részt az önkormányzat munkájában, ezért a helyi Fidesz vezetősége úgy gondolta, kellő tapasztalatom és ismeretem van ahhoz, hogy győzelem esetén ellássam a polgármesteri tisztséget.

– György István korábban úgy nyilatkozott, nagyon jól döntenek a választópolgárok, ha önre voksolnak, hiszen ön valóban ismeri a kőbányai emberek problémáit. Milyen problémákra gondolt a képviselő úr?

– Ha belépek egy kőbányai intézménybe, előtte nem kell keresnem a kilincset. Ismerem a kerület legeldugottabb utcáit, minden zegzugát, valamennyi közterületét, létesítményét és azok működését. Folyamatosan járom a kerületet, kapcsolatban vagyok az összes helyi iskolával, óvodával, rálátok a helyi költségvetés problémáira, az egészségügyre, az oktatásra, nincs olyan terület, ahol az elmúlt évek során valamilyen módon ne vettem volna részt a munkában.

– A kampányplakátjaikon szereplő helységnévtáblán az Új Kőbánya felirat látható. Hogyan képzeli el a kerület megreformálását?

– Korábban készült egy közvélemény-kutatás Budapesten, amely során a járókelőktől azt kérték, mondjanak olyan negatív dolgokat, amik a fővárossal kapcsolatban eszükbe jutnak. A gyakorisági táblázat negyedik helyén sajnálatos módon a X. kerület szerepelt, amely azt mutatja, hogy kerületünk neve sokak számára rosszul cseng. Ezzel szemben Kőbánya frekventált hely, a főváros mértani középpontja, az egyik legzöldebb kerület, teli fantasztikus építészeti emlékekkel, mint például a Szent László római-katolikus plébánia templom, a Csősztorony, az 1915-ben épült Szent László Gimnázium, a Martinovics tér környéki szecessziós épületek, vagy olyan ipari műemlékek, mint az Északi-Járműjavító, a Sörgyár, a konzervgyár, vagy az Új Köztemető a 301-es parcellával. Sokáig lehetne sorolni a nevezetességeket és azokat a különlegességeket, amelyek a kerületre jellemzőek, ezért teljesen méltatlan, hogy ilyen rossz kép alakult ki erről a városrészről. Nyilván ehhez az is hozzájárult, hogy az elmúlt években kevés alkalommal lehetett arról hallani vagy olvasni a médiában, hogy pozitív változások történtek itt. A hírek általában a helyi korrupciós ügyekről, a helyi MSZP-hez köthető botrányokról szóltak, gondoljunk csak a sikkasztással vádolt volt alpolgármesterre, Kaszab Csabára. Az elsődleges feladat, hogy a sokak számára kialakult negatív képet megváltoztassuk és megmutassuk a világnak, Kőbánya értékekkel és fejlődési lehetőségekkel teli, valós arcát.

– A statisztikák alapján jól látszik, a bűncselekmények és a bűnelkövetők számát tekintve Kőbánya az élvonalban van a Budapesti kerületek között.

– Így van sajnos. Ezért az egyik legfontosabb feladat a közbiztonság javítása, az itt élők személyes és javaik biztonságának megóvása. Bár vannak pozitív eredmények a bűnmegelőzésben, tovább kell csökkenteni az utcai rablások, lakás és gépkocsi feltörések számát, valamint vissza kell szorítani a közterületi alkoholfogyasztást. Ezek megakadályozása érdekében szeretnénk folytatni a térfigyelő-kamerarendszer kiépítését a kerület több pontján, bővíteni a rendőrség és a polgárőrség technikai felszereltségét, továbbá hozzájárulni ahhoz, hogy biztosított legyen az állandó egyenruhás jelenlét a közterületeken.

– Ha közbiztonságról van szó, a helyi lakosokat talán leginkább a kerületi szegregátumok foglalkoztatják.

– A kerület néhány részén valóban kialakultak szegregátumok, ahol nagyon nehéz körülmények között élnek az emberek. Gondoljunk csak a Hős utcai telepre, ahol pár évvel ezelőtt a lakók egy része feltörte és kirabolta az oda érkező mentőautót. A jövőben szeretnénk szociális bérházak építésével is hozzájárulni a jelenleg kritikus állapotban lévő telepek helyzetének javításához, a kialakult szegregátumok megszüntetéséhez. Az új lakóközösség ereje kedvező hatással lehetne az ott élő családokra, ahol pedig ez nem segít, ott sokkal határozottabban kell fellépni, hiszen ha az önkormányzat bérbe ad egy lakást, elvárhatja, hogy a bérlő betartsa a rendezett együttélés szabályait, az elfogadott viselkedési normákat. Ha ezeknek a kötelezettségeinek nem tud eleget tenni, fel kell vele bontani a bérleti szerződést. A jelenlegi jogszabályok ezt a megoldást nagyon megnehezítik, ezért kezdeményezni fogjuk azok módosítását.

– Ha az ember végigsétál a kerület utcáin, azt tapasztalja, hogy több helyen is rendezetlenek a közterületek.

– Annak ellenére, hogy Kőbánya jóval tisztább, mint korábban volt, a zöld területek állapota jelentős javításra szorul. Hiába történt meg az elmúlt években egy-két játszótér felújítása, néhány hónap alatt a környékükön garázdálkodók súlyos károkat okoztak. Ennek megakadályozása érdekében szeretnénk bekeríteni ezeket a területeket, valamint védelmüket parkőr-szolgálat közreműködésével biztosítani. Kezdeményezni szeretnénk a Népliget rehabilitációját és funkcióval ellátását úgy, ahogy a Rákos-patak környékének esetében is, ezek mellett a közintézményekben évente kétszer Zöld Kőbánya Napot tartani. A tisztább környezet érdekében növeljük a közfoglalkoztatottak számát, valamint fontos feladatunknak tartjuk a kerületben sportolási és kikapcsolódási lehetőségek biztosítását, a kulturális élet fellendítését.

– Hogyan tenné idősbaráttá Kőbányát, hiszen ennek terve is szerepel programjában?

– A kerületben egyre több nyugdíjas korú él, akikre a jövőben még nagyobb figyelmet szeretnénk fordítani. Sokan közülük magányosan élnek otthonukban. A megfelelő szociális ellátás mellett biztosítani szeretnénk olyan klubokat, programokat számukra, amelyek segítségével kimozdíthatjuk őket a külvilágtól elzárt életformából. Mozgási, valamint életkoruknak és egészségi állapotuknak megfelelő sportolási lehetőségeket kell számukra biztosítunk, ennek érdekében például edzőeszközöket telepítünk a parkokba. Szeretnénk bevezetni a Kőbányai Gyógyszervásárlási Kártyát, amivel az idősek kedvezményesen juthatnak gyógyszerekhez a helyi patikákban, illetve szeretnénk a rászorulóknak segítséget nyújtani a komolyabb kiadással járó gyógyászati segédeszközök megvásárlásában is.

– Mi a helyzet azzal az élményparkkal és szánkózó-dombbal, amiknek létrehozására még az előző választások kampányidőszakában tett ígéretet az MSZP?

– Ennek történetén keresztül jól be lehetne mutatni, hogyan tűntek el nyomtalanul milliárdok Kőbányán az elmúlt nyolc évben. Egy korábbi bányaterületről van szó, amiről régebben már az önök lapja is írt egy hosszabb cikket. A talaj süllyed, egyes helyeken szivárog a biogáz, ezért sajnos jelen pillanatban ez a terület nem alkalmas arra, hogy rövidtávon virágzó, zöld ligetet varázsoljunk belőle. Súlyos milliókat költöttek a terület fásítására, füvesítésre, később azonban hagyták elszáradni a növényzetet. A szánkózó-domb nem más, mint egy hatalmas szemétkupac, ami amellett, hogy eredetileg tervezett funkciójára alkalmatlan, életveszélyes is. Reális képet kell kapnunk a park környezeti állapotáról, csak ezután láthatunk hozzá az érdemi munkához.

– Mit lehet tudni a választáson induló ellenfeleiről?

– A Jobbik egy fiatal jelölttel, Tokody Marcell Gergellyel képviselteti magát október 3-án. Verbai Lajos, a kerület 2006-ban megválasztott polgármestere az állandó konfliktusok miatt ebben az évben kilépett az MSZP-ből, most független jelöltként indul. Elődjét, a szintén szocialista Andó Sándort a helyi MSZP korrupciós ügyei miatt nem lett volna szerencsés indítani, ezért Élő Norbertet jelölte ki a párt erre a feladatra. Ő a XII. kerületben kezdett politizálni, ott volt az MSZP frakcióvezetője és polgármester-jelöltje 2002-ben és 2006-ban is.

– Milyen eredményt vár?

– Az embereknek észre kell venniük, hogy az elmúlt nyolc év alatt milliárdok tűntek el a kerületben jelentősebb fejlesztés és pozitív irányú változás nélkül. Reméljük, hogy október 3-tól Kőbánya életében is új korszak következik.

Szencz Dóra