Hirdetés

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) azt kérdezte, tekintettel az orosz agresszióra és a Fidesz európai uniós parlamenti képviselői által is megszavazott szankciókra, a kormány miért nem mondja fel a Paks II projektet.

Hangsúlyozta: Paks II. nemzetbiztonsági kockázat, hiszen amennyiben ebben a formában megépül, Magyarország ki lesz szolgáltatva Putyinnak. „Gyakorlatilag ő fogja eldönteni, hogy a magyar emberek mikor tudják felkapcsolni a villanyt”. Hozzátette: Putyin nem fél semmitől, ha az akaratát és az érdekét akarja érvényesíteni. Mi akadályozná meg azt, hogy megbénítsa Paks II. építését vagy a működését, ha érdeke úgy kívánja? – tette fel a kérdést.

Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter válaszában kiemelte: amíg a szankciós intézkedések lehetőséget adnak rá, változatlanul építeni fogjuk Paks II.-t.

Hozzátette: Oroszország biztosítja Ukrajna 15 atomerőműve számára is az üzemanyagot 8 éve, a két ország közti konfliktus ellenére.

Korábban írtuk

Magyarországnak szüksége van az orosz gázra – hangsúlyozta, megjegyezve, hogy ez akkor is így lesz, ha több megújuló energiaforrást telepítenek az országba, hiszen annál több helyettesítő forrást is be kell a rendszerbe építeni.

Azt is mondta, hogy a földgáz kell a műtrágya előállításához is, tehát az élelmiszertermelésben is gondot okozna az orosz földgáz hiánya.

Kocsis-Cake Olivio a választ nem fogadta el.