Mikor kezdődik a tömegek szűrése? – Kocsis-Cake Olivio azonnali kérdése a parlamentben #Párbeszéd

Gepostet von Párbeszéd Magyarországért am Montag, 20. April 2020
Hirdetés

Kocsis Cake-Olivio (Párbeszéd) azt kérdezte: mikor kezdi el Magyarország tömegesen szűrni koronavírusra az embereket, illetve mikor biztosít a kormány maszkot mindenkinek, akiknek muszáj dolgoznia, kimozdulnia otthonából.

Hangsúlyozta: „nem kell hogy a raktárba’ álljon a maszk és a teszt, ezeket használni kéne”. Mi a kormány terve arra, hogy alacsonyan tartsák a fertőzöttek számát, és arra, hogy minél előbb feloldhassák a szigorításokat, a gazdaság újraindítása érdekében – kérdezte.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a WHO magyar vezetőjének nyilatkozatára hivatkozott, ami szerint Magyarország sikeresen lassítja a járvány terjedését. Hozzátette: európai összehasonlításban Magyarország gyorsan cselekedett a járványellenes intézkedésekben.

A maszkokról szólva a WHO egyik vezetőjének nyilatkozatát idézte, miszerint csak betegség esetén javasolják a maszkviselést.

Megjegyezte: aki szeretne maszkot használni, használhat, de az fontos, hogy helyesen használja.

Kocsis-Cake Olivio úgy reagált: az összes olyan országban – például Dániában, Ausztriában – ahol sikerült hatékonyan csökkenteni a fertőzés arányát, használják a maszkokat és a teszteket.   

Rétvári Bence viszonválaszában arra hívta fel a figyelmet: Dániában egymillió emberre 61 halálos áldozat jut, míg Magyarországon 20.