Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője felszólal a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényjavaslat kivételes eljárásban tárgyalt összevont vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 17-én

Kocsis Máté az általa, valamint Orbán Viktor (Fidesz), Semjén Zsolt (KDNP), Kocsis Máté (Fidesz), Simicskó István (KDNP) és Vejkey Imre (KDNP) által beterjesztett előterjesztéssel kapcsolatban kiemelte, hogy az április 3-i országgyűlési választáson a magyar emberek a polgári kormányzásra szavaztak, a béke és biztonság, a családok támogatásának, a rezsi- és az adók csökkentésének fenntartása mellett döntöttek. A Fidesz-KNDP újabb kétharmados felhatalmazása is ennek szól, és az új kormány működésének kialakításakor is ezeket kell figyelembe venni. A választók amellett is állást foglaltak, hogy a kormány az inflációtól védő intézkedéseket, az árstopokat is megtartsa.

Hirdetés

A magyar emberek biztonsága az első

Felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerint az európai emberekre olyan évek várnak, amelyek számos, ma még nem ismert kihívást rejtenek maguk előtt. Szólt az orosz-ukrán háborúról, jelezve, hogy az orosz agressziót a Fidesz-KDNP elítéli, de a háború másképp néz ki Záhonyból, mint Brüsszelből.

Kocsis Máté állást foglalt amellett, hogy a kormánypártoknak a magyar emberek biztonsága az első, a háború elől menekülők segítése a második legfontosabb feladat, és a kormányzati struktúrában ennek is a figyelem középpontjába kell kerülnie.

Elmondta, az új kormány a javaslat szerint a következő minisztériumokkal alakul meg: Agrárminisztérium, Belügyminisztérium, Építési és Beruházási Minisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Kulturális és Innovációs Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Miniszterelnöki Kabinetiroda, Miniszterelnökség, Pénzügyminisztérium és Technológiai és Ipari Minisztérium.

Kocsis Máté szerint a történelem során sokszor bebizonyosodott, hogy nincs sikeres Magyarország sikeres agrárium nélkül. Most ennek az ágazatnak is eddig nem tapasztalt kihívásokkal kell szembenéznie – mondta, a többi között a világpiaci és az energiapiaci áremelkedést, valamint a háborút említve a kihívások között. Hozzátette: fontos, hogy olyan kormány és agrártárca jöjjön létre, amely prioritásként kezeli a belföldi élelmiszerellátás biztosítását, az agrárgazdasági versenyképesség fenntartását és kellő figyelmet fordít a minőség biztosítására.

Kitért arra, hogy a választók április 3-án amellett is állást foglaltak, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból. Így az új kormány egyik legfontosabb feladata a béke és biztonság megőrzése lesz – mondta.

Közölte, meg kell erősíteni a Belügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium és a miniszterelnök munkaszervezetét, ez indokolja a rendvédelmi szervezetek közötti átszervezési javaslatokat.

Ennél jobb kormányszerkezetre nem lehetett javaslatot tenni

A frakcióvezető szerint az elmúlt évek igazolták, helyes egy egységként kezelni a külgazdaságot és a külügyeket, ezért a Külgazdasági és Külügyminisztériumra lényegében változatlan formában van szükség. Ismertetése szerint az igazságügyi tárca továbbra is a jogalkotásért felelős, illetve ellátja az eddig is a feladatkörébe tartozó feladatokat.

Elmondta, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnál a jövőt érintő kérdések gyűlnek össze, és itt lesznek azok a feladatok, amelyek egy 21. századi társadalompolitika megvalósításához szükségesek.

A Technológiai és Ipari Minisztériumot a Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz hasonlította, megváltozott és kibővített feladatkörökkel. Hozzátette: a hazai iparfejlesztés hozzájárul Magyarország önellátásának és versenyképességének biztosításához.

Kocsis Máté úgy értékelt, ez a struktúra nagyban függ attól, hogy kikkel és milyen feladatokkal töltik fel, de a jelenlegi politikai, társadalmi környezetet figyelembe véve ennél jobb kormányszerkezetre nem lehetett javaslatot tenni.

Korábban írtuk