Hirdetés

Kocsis Máté (Fidesz) az ellenzéki előválasztást színjátéknak nevezve úgy értékelt: a baloldal szerint 6-700 ezer ember vett részt ebben, de azt elmulasztották elmondani, hogy kétszer ennyien írták már alá a kormánypártok petícióját, jelezve, hogy nem kíváncsiak a baloldalra. Azt javasolta az ellenzéknek, mielőtt eredményt hirdetnek, várják meg, amíg a Fidesz-KDNP is indul a választáson.

Úgy vélte, egy nagy győztese lett a színjátéknak: Gyurcsány Ferenc és a DK. Szerinte a következő parlament legnagyobb baloldali frakciója a Gyurcsány Ferenc által uralt képviselőcsoport lesz, ők fogják megmondani, hogy a baloldalon mi a követendő politikai magatartás.

A frakcióvezető szerint a baloldali pártokat „bedarálta a nagy gyurcsányi gépezet”: a szocialisták most kerültek a sír szélére, a Jobbik Jakab Péter vezetésével elvesztette a szavazói kétharmadát, a Momentum szintén nem néz túl fényes jövő elé, az LMP már csak „fotoszintetizál”, a Párbeszéd pedig sosem létezett.

Kocsis Máté úgy vélte: a baloldalnak az eddigi „üdvöskéi” – Bajnai Gordon, Botka László, Karácsony Gergely –  után most éppen már „messiásuk” van Márki-Zay Péter személyében, de az ő nyilatkozatai világossá tették, hogy „esze ágában nincs” „Gyurcsány-mentesíteni” a magyar közéletet.

Korábban írtuk

Márki-Zay Péter szövetségről, közös kiállásról, és közös kormányzásról beszélt, tehát ő lesz „az a szerencsés nyertes, aki visszasegítheti a hatalomba Gyurcsány Ferencet” – mondta.

„Önök Gyurcsány Ferenctől eljutottak Gyurcsány Ferencig” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a Márki-Zay-Gyurcsány-paktum életbe lépésével mehet tovább minden a baloldal forgatókönyve szerint.

Ugyanakkor  – folytatta – a magyarok nem akarják ezt a műsort tovább nézni, így a Fidesz-KDNP folytatni fogja az aláírásgyűjtést, hogy a baloldal is megláthassa, mit jelent a valódi többség. 

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy értékelt: az előválasztásnak nevezett folyamat lényegi változást nem hozott, a baloldal nem rendezte a múlthoz való viszonyát, ugyanazok a csoportok jelentkeznek be kormányzati pozícióért, a különbség annyi, hogy „most mást raknak a plakátokra, illetve a kirakatba”. Szerinte egy igazi „karrierbaloldalit” választottak miniszterelnök-jelöltnek Márki-Zay Péter személyében, akinek állásfoglalásai is egyértelművé teszik, hogy paktumot kötött a baloldallal. „Melyik jobboldali politikus dolgozna a posztkommunisták sikeréért?” – tette fel a kérdést.

Szerinte Márki-Zay Péter „szépen betagozódott” a baloldalba, támadja a rezsicsökkentést, támogatja a migrációt, ellenzi a minimálbért, és azokkal fogott össze, akik a saját népükre lövettek, megvonták a külhoni magyaroktól a támogatást. „Aki távolról és közelről is úgy tűnik, mint egy baloldali politikus, páros és páratlan napokon is úgy cselekszik, mint egy baloldali politikus, az nem más, mint egy baloldali politikus” – fogalmazott. Megjegyezte: nem a jövő kopogtat odaátról, hanem a „rozsdás múlt”, amit nem szeretnének beengedni.