Hirdetés

A kormány teljesítményét bírálták az ellenzéki frakciók, míg a kormánypártiak elismeréssel szóltak arról hétfőn az Országgyűlésben a miniszterelnök napirend előtti felszólalására válaszolva.

Kocsis Máté (Fidesz) zárta a sort a frakcióvezetők sorában, és felszólalásában jól helyretette az ellenzéki képviselőket.

Először is megköszönte a kormányfő tájékoztatását, majd visszautasította az ellenzék gyakran elismételt vádját, hogy a kormány nem tesz semmit.

Sorra vette mindazokat az intézkedéseket, amelyeket az ellenzék nem vesz figyelembe, amikor azt harsogja, a kormány nem tett semmit a válsághelyzetben. Felsorolta az elmúlt időszak intézkedéseit, a bértámogatást, az otthonteremtési támogatásokat, az orvosbéremelést, a hitelmoratóriumot, a 13. havi nyugdíj visszaépítését és az szja-mentességet 25 éves életkor alatt.

Korábban írtuk

Az ellenzéki felszólalások nem sikerültek túl jól – értékelte az elhangzottakat a Fidesz frakcióvezetője, hozzátéve, nincsenek túl jó állapotban.

Szabó Tímea felszólalásáról csak annyit mondott, inkább nem is minősítené az egymásra lapátolt panelgyűjteményét, amit személyeskedésekkel tarkított. Azt furcsállotta viszont, tette hozzá, hogy a „néhány éve még uniós zászlót égető Jobbik párt elnöke ma már ragaszkodik minden uniós intézményhez”. Cáfolva Jakabot elmondta, a kormány nem döntött rendkívüli jogrendi felhatalmazás alapján azokról az ügyekről, amiket a Jobbik vezetője felsorolt.

Amikor Gyurcsány Ferenchez szólt, felszólalása alatt Vadai Ágnes végig hangosan kiabált. Kocsis Máté beszélt arról, hogy Gyurcsány Ferenc az egyetlen, akinek erkölcsről semmilyen mondandója nem lehet a magyaroknak. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta:

„Nekünk nem az esik jól, Gyurcsány úr, hogy gyurcsányozunk. Nekünk az esne jól, ha eltűnne a magyar közéletből.”

Hazudott és rátámadt a saját népére – ez az igazság – mondta a bukott miniszterelnöknek Kocsis Máté. Elmondta: a szemkilövető, hazug jelzőket nem kitalálták, ezek megtörtént dolgok.

Sok baloldali hozzászólás hangzott ma el, de nagyon érdekes, hogy mindnek egy volt a hangja – mutatott rá Kocsis Máté.

Gyurcsány Ferenc felé fordulva azt mondta: hiába játszották el, hogy Jakab Péter sértő és erőszakos hangnemben megágyazott Gyurcsány nagyon szeretetteljes beszédének, hogy ő tűnjön békülékenyebbnek, együttműködőnek, nem dőlnek be ennek, mert ugyanazt mondták.

Kocsis Máté azt mondta:

„Ez ugyanaz a nyelvezet, amit húsz éve öntől hallunk: ez a hazugság és gyűlölködés nyelvezete. Ez az önök politikai kultúrája.”

Gyurcsány évértékelőjére utalva megjegyezte, Gyurcsány állításával ellentétben:

„Nem sokszínű ez a koalíció, hanem kétszínű.”

Az ellenzék kétszínűségét példákkal is alátámasztotta: volt, hogy az ellenzék hiányolta a lélegeztetőgépeket vagy a maszkokat, majd sokallta a beszerzetteket. Hozzátette: az ellenzék folyamatosan bizonytalanságot kelt az oltással kapcsolatban, közben két ellenzéki polgármester „suttyomban” beoltatja magát.

Pontos információkat követel az ellenzék, miközben álhíreket terjeszt rendszeresen – sorolta kifogásait.

„Hullaházakból posztolnak kegyeletsértő videókat” – emelte ki.

„Az egyik vezető politológusuk egy nyugati lapban azt mondja, hogy ha sikerül az embereket elbizonytalanítani a járvány elleni védekezésben, és idén is magas lesz a fertőzöttek és a halottak száma, akkor az politikai előnyt jelenthet 2022-ben a baloldalnak. Már csak hab a tortán, hogy a vásárhelyi polgármesterük szerint ha az egészségügyi dolgozók nem dolgoznának, akkor térdre lehetne kényszeríteni Orbán Viktort. Egy járvány alatt? Uraim, önöknek tényleg semmi nem drága?”

– tette fel a kérdést.

„Eljutottak odáig, hogy akár emberéletek árán térdre kényszerítenék a kormányt, csak azért, hogy politikai hasznuk legyen. Nem szégyellik magukat?”

– szembesítette az ellenzéket a valósággal.