Az SZDSZ-nek a koalíción belül az adóreform ügyében nem volt semmiféle mozgástere, most azonban lehetősége van arra, hogy kemény, világos és érthető feltételeket szabjon – mondta a párt elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában, hozzátéve: az egyik fontos feltétel ahhoz, hogy az SZDSZ ellenzéki pártként egyáltalán elgondolkodjon a költségvetés megszavazásán, a jelentős adócsökkentés és adóegyszerűsítés.

Az országnak akkor lesz költségvetése 2009-re, ha az MSZP képes többséget szervezni mögé a parlamentben – mondta Kóka János, aki szerint az SZDSZ álláspontja világos: akkor nyílhat meg az út a költségvetés megszavazásának lehetősége előtt a szabaddemokrata frakció számára, ha az markáns adócsökkentést tartalmaz.

A pártelnök úgy véli: ez nem ultimátum, mert minden politikai párt a saját választóit képviseli, az SZDSZ pedig arra kapott felhatalmazást 2006-ban, hogy néhány fontos reformügyet képviseljen.

A politikus hangsúlyozta: a liberálisok elképzelései szerint az állami kiadásokat 4-500 milliárd forinttal kell csökkenteni ahhoz, hogy elérhető legyen a szükséges adócsökkentés, ami az SZDSZ legfőbb gazdaságpolitikai célkitűzése.

Kóka János úgy véli: a jelenlegi parlamenti felállásban vagy egy kisebbségben kormányzó szocialista párt, amely még nem képes önállóan elhatározni az adócsökkentést, és van egy ellenzék, amely beszél ugyan róla, de soha nem merte kimondani, hogy milyen költségcsökkentés szükséges hozzá – az SZDSZ mind a kettőről beszél.

(inforadio.hu)