A parlamenti pártok képviselői hétfőn aláírták a szlovák nyelvtörvény visszavonását kérő közös nyilatkozatot. A Fidesz sem késett a nyilatkozat négypárti aláírásáról, és a kezdeményező Kóka János hálás volt, hogy eljöttek a nyár közepén tiltakozni. A frakcióvezető szerint csak júliusban akarták aláírni a nyilatkozatot, most azért gyorsították az ügymenetet, hogy szeptemberig (amikor hatályba lépne az új jogszabály) sikerüljön visszavonatni a nyelvtörvényt.

Kóka szerint a nyelvtörvényt a szlovákok belügyként próbálják kommunikálni, de egyre több politikus ébred rá, hogy európai ügyről van szó. Az új szabályozás nem két ország vitája, magyarázta a frakcióvezető, hanem az emberi jogok legsúlyosabb megsértése, és számos uniós normával ellenkezik.

Kóka kulturális és diplomáciai offenzívát szeretne indítani az uniós intézményeknél, illetve azt szeretné, ha a négy parlamenti párt felkérésére az MTA konferenciát rendezne arról a kulturális közösségről, amelynek alapvetően össze kellene kötnie a két népet, és nem elválasztani. Az SZDSZ frakcióvezetője azt reméli, hogy lesz megoldás, hiszen például Finnországban a svéd kisebbséget is sikerült megbékíteni (a hat százalék svéd anyanyelvén intézheti ügyeit), és nyugvópontra látszik jutni az angol–ír konfliktus is.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese, Kovács Tibor röviden egyetértett. A szocialisták szerint elfogadhatatlan, hogy az ezer éve a szülőföldjén élő szlovákiai magyarság nyelvi jogait bárki is korlátozza, és egyébként csak jó szándék kérdése a nyelvtörvény visszavonása.

Németh Zsolt szerint elfogadhatatlan, hogy bármire (nevezetesen az államnyelv védelmére) hivatkozva korlátozzák az emberek jogait. Európában mindenek fölött állnak az emberi jogok, így értelmetlen az a kérdés, hogy az Európai Unió beleszólhat-e egy ilyen ügybe. Igenis bele, magyarázta a fideszes politikus, sőt az európai közösség hitele forogna kockán, ha nem tenné.

Ráadásul puszta jogi okoskodás az, hogy ez a törvény nem érinti a magánemberek nyelvhasználatát. Németh szerint a minisztériumok és közigazgatási szervek szorítják majd rá a magyarokat a helyes nyelvhasználatra. Mert ennek a törvénynek a lényege a nyelvi felsőbbrendűség, hiszen több olyan nyilatkozat is kibukott szlovák politikusokból, miszerint a jogszabályt a dél-szlovákiai szlovákok védelmében, illetve az erősödő magyar nacionalizmus miatt hozták.

(Index)