Kölcsönkenyér visszajár. Volt üzlettársa emelheti miniszterelnökké Bajnai Gordont. Az SZDSZ frakció-vezetője és a jelenlegi gazdasági miniszter üzleti kapcsolata egy évtizede kezdődött, amikor a Bajnai által irányított Wallis társult Kóka Jánossal a Horn-kormány idején állami megrendelésekkel kitömött Elender informatikai cég visszavásárlására. 2004-ben, első kormánya alakításakor Gyurcsány Ferenc eredetileg Bajnai Gordont szemelte ki gazdasági miniszternek, de Bajnai akkor nemet mondott, és Kóka Jánost ajánlotta maga helyett.

Az SZDSZ ügyvivői testülete és országgyűlési frakciója délelőtt 10 óra óta tanácskozik a pártházban. Tegnap este még úgy tűnt, a liberálisok nemet mondanak majd Bajnaira, akit egyikük Gyurcsány Ferenc klónjának nevezett. Éjszaka azonban beindulhatott Kóka János telefonos lobbija, mert az Index értesülése szerint a meccs most már döntetlenre áll.

Szombaton az MSZP-s Karsai József úgy nyilatkozott a hírTV-nek, hogy sejti, miért fogadná el Bajnait a „Kóka-csapat”, de nem mondja el, mert „így is van elég baja”.

Ha az SZDSZ végül megszavazza Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltségét, de a szavazás nem lesz egyhangú, úgy csak részben teljesül Gyurcsány Ferenc elvárása az új kormánnyal szemben. A miniszterelnök – a többi között – azzal indokolta távozását, hogy az ő személye akadályozta a változásokhoz szükséges stabil kormánytöbbség megteremtését. Kérdés, mennyiben lesz stabilabb a parlamenti többsége az új kormánynak, ha az SZDSZ-t már a Gyurcsány-utód kiválasztása is megosztotta.

(hírTV)