Véget kell vetni annak az ámokfutásnak, amit az Országos Cigány Önkormányzat vezetése tett az elmúlt években – jelentette ki a romatámogatásokat felügyelő miniszteri biztos Pécsett. A Baranya Megyei Cigány Önkormányzat megyenapi ünnepségén a roma vezetők egyetértettek abban: a több büntetőügyben is érintett Kolompár Orbánnak távoznia kell a szervezet éléről.

Az OCÖ másfél éves gazdálkodása miatt az Állami Számvevőszék múlt héten tett feljelentést – a többi között adócsalás és hűtlen kezelés gyanújával. Kolompár Orbán a szervezet előző vezetését is feljelentené – szerinte 2003-ig Farkas Flórián elnöksége alatt is voltak visszaélések a szervezetnél. A Lungo Drom elnöke visszautasítja a vádakat.

– Kolompár elfelejtkezik arról, hogy a szocialista-liberális kormányzattal mindent megettek annak érdekében, hogy a Lungo Dromot ellehetetlenítsék. Nincs olyan megyei vezető, akiket ne jelentettek volna fel, természetesen engem is tüzetesen átvizsgáltak – mondta a miniszteri biztos.

Farkas Flórián szerint a jövőben olyan integrált romapolitikát kell elindítani, amely tisztességes erkölcsi alapokra, törvényességre és szakértelemre épül, október 3-a ezért a rendszerváltás óta eltelt időszak legfontosabb választása lesz a cigányság számára.

(hirtv.hu)