„A kiállítás célja, hogy méltó emléket állítson az elmúlt évtized egyik legjelentősebb magyar sportolójának, hiszen fontos, hogy példaképnek való, szerény és segítőkész alakja megmaradjon a köztudatban” – mondta Angyal Zoltán egykori szövetségi kapitány, a tárlatot összeállító Kolonics György Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Budapest, Győr, Debrecen és Dunaújváros érdeklődő közönsége már láthatta a kiállítást, melyen bemutatják a kétszeres olimpiai, tizenötszörös világ- és háromszoros Európa-bajnok sportoló nagyjából félezer érme közül a legfontosabbakat, okleveleit, állami kitüntetéseit. Angyal Zoltán szerint azonban mégis Szeged és a 39. kajak-kenu világbajnokság a legméltóbb hely, illetve időszak arra, hogy Kolonics Györgynek emléket állítsanak.

A szeptember 15-ig megtekinthető kiállításon kéttucatnyi színes tabló, újságcikkek másolatai és egy harminc darabból álló fotósorozat idézi fel a sportoló pályafutását az 1982-es kezdetektől – amikor a Budapesti Spartacusban először térdelt kenuba – egészen 2008-ig, amikor ötödik olimpiájára készült.

A serlegek, akkreditációs kártyák és más személyes tárgyak – például egy 1990-es saját kézzel írt edzésnaplója – mellett az EDF Démász műemlék épületében kiállították Kolonics György két hajóját is, az egyikben 1996-ban, Atlantában Horváth Csabával nyert olimpiát 500-on, a másikban Sydneyben egyedül győzött ugyanezen a távon.

Kozmann György világbajnok, olimpiai bronzérmes kenus elmondta, a vándorkiállítás eddigi helyszíneinek mindegyikéhez valamilyen kellemes emlék fűzte Kolonics Györgyöt. Szeged is ilyen, hiszen például a 2006-os világbajnokságon közösen szereztek aranyérmet 1000 méteren. Akkor a döntőt közvetítő sportriporter azt mondta, Koló szobrot érdemelne a Tisza-parti városban. Bár szobra még nincs Kolonics Györgynek Szegeden, ez a kiállítás többet elmesél róla, mint bármilyen emlékmű – fogalmazott a sportoló.

(MTI)