Koltay András az NMHH Kommunikációs Igazgatósága által az MTI-nek megküldött válaszában hangsúlyozta: a szakirodalom szerint a média függetlenségének egyik alapvető kritériuma, hogy a független orgánumnál dolgozó újságírók fokozottan szem előtt tartják a médiaetika általánosan elismert szakmai normáit.

Hirdetés

Ezen etikai normák például azt is megkövetelik, hogy ha valakiről cikk készül, akkor még annak közzététele előtt lehetőséget biztosítanak álláspontja kifejtésére.

„Ezúttal ez elmaradt – ahogyan valamennyi, az esetről beszámoló médium esetében is.”

Azt írta: meglepő tanulsága az EP-delegáció látogatásának, hogy a képviselők milyen eszközökkel igyekeznek előmozdítani a szabad és független nyilvánosság ügyét. Ezen eszközök között ott szerepel a célzott kiszivárogtatás és a tények szemrebbenés nélküli eltorzítása.

„Nem volt ez másként sok hasonló esetben sem, de az ember mindig jobbat remél.”

Jelezte: nem tud nyilatkozni a jelentés tartalmáról, mert míg másoknak azt megküldték, azoknak, akik, mint meginterjúvolt fél a tartalmát véleményezhetnék, azonban nem.

„Bízom benne, előbb-utóbb hozzánk is elér az anyag, hivatalosan is” – fogalmazott az NMHH elnöke.

Közölte: a megbeszélés jobbára a megszokott, udvarias mederben zajlott.

„És igen, fenntartom, hogy a média függetlensége és pluralizmusa sokkal bonyolultabb szakmai kérdések annál, mint hogy politikai furkósbotként, a szlogenek szintjén a beszélgetőtárs fejéhez verjük. De ettől még természetesen tiszteletben tartom, ha erről a delegáció egyes tagjai mást gondolnak” – tette hozzá.

Az emlékei szerint 6-8 főből álló delegáció egyetlen tagjával volt élesebb hangütésű dialógusa.

„A képviselő hölgy egyértelműen arra akart rávenni, hogy foglaljak állást a médiahatósági munkához semmilyen módon nem kapcsolódó politikai kérdésekben, miközben én úgy készültem, hogy ha valaki az NMHH-hoz jön, akkor nyilvánvalóan a médiahatóság munkáját és a magyarországi nyilvánosság állapotát kívánja megismerni.”

Miután többször elutasította a beszélgetés értelmezhetetlen elterelési kísérletét – amelyet az illető képviselő asszonyon kívül senki más nem kísérelt meg, az elmúlt 12 évben, más hasonló alkalmak tucatjain sem -, a hivatalos rész végén, elköszönés közben, tört angolsággal tett az NMHH elnökére néhány személyeskedő megjegyzést. Ezeket Koltay András egyfelől visszautasította, másfelől jelezte, hogy a diplomácia efféle eseményekre nézve is kötelező íratlan szabályait figyelembe véve legalábbis meghökkentik a történtek.

„Egy másik kérdésére válaszolva: nem, nem kértem meg a delegációt arra, hogy ne jöjjenek többé Magyarországra, erre okom sem lett volna, továbbá az imént említett diplomáciai normákat is tiszteletben tartom. Éppen ellenkezőleg: arra bátorítanám őket, jöjjenek minél gyakrabban, és beszélgessünk minél többet, hátha mindez jobban elősegítené a kölcsönös megértést” – fogalmazott az NMHH elnöke.

„A helyzet tehát úgy áll, hogy az EP-delegáció a jelentés elfogadásának eljárásrendjét felrúgva kiadta azt a média egy részének (számomra nem egészen világos kritériumok alapján kiválasztva, kit tisztel meg ily módon), a demokrácia és a demokratikus eljárások nagyobb dicsőségére, valamint beszámol egy olyan epizódról, amely a hivatalos találkozó lezárulta után esett, eltorzítva azt, vagy közvetlenebbül fogalmazva: hazugságot terjesztve. Az efféle módszerek azon eszközök sorába tartozhat, amellyel az EP-delegáció a szabad nyilvánosságot kívánná erősíteni? Aggasztó” – áll Koltay András válaszában.

Korábban írtuk