Az MSZP aktivistáin keresztül juttatja el a szakszervezetek sztrájkfelhívását a közszolgálati dolgozóknak – közölte az ellenzéki párt alelnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Fotó: MTI/Vajda János (archív, illusztráció)

Fotó: MTI/Vajda János

Komjáthi Imre, az ellenzéki párt alelnöke maga kezdte az akciót, egy Andrássy úti kormányablakba vitte be és adta át az ott dolgozóknak „a közszolgálati rabszolgatörvény” miatti, március 14-i sztrájkra felszólító szórólapot.

A politikus ezt megelőzően az épület előtt tartott sajtótájékoztatón ismertette a szakszervezeti követeléseket. A szakszervezetek a többi között azonnali béremelést, az elvett öt nap szabadság visszaadását, kevesebb túlórát, azok kifizetését, a rugalmas munkaidő visszaállítását akarják elérni, továbbá azt, hogy az ebédszünet újra számítson bele a munkaidőbe, a munkaéveket és a tapasztalatot ismerjék el, állítsák vissza a szakszervezeti jogokat, tegyék lehetővé a korkedvezményes nyugdíjat – ismertette.

Az alelnök közölte, az MSZP felhívja és kéri aktivistáit, tagjait, menjenek el a helyi földhivatalokba, járási hivatalokba, vigyék be a sztrájkfelhívását, hogy minél több helyre eljusson az.

Komjáthi Imre reagált arra is, hogy Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője egy interjúban azt mondta: a magyar munkavállalók többsége önként, örömmel dolgozik többet heti 40 óránál. Az MSZP-s politikus szerint a fideszes képviselő úgy „osztja az észt”, hogy nagy valószínűséggel még egy percet nem túlórázott. Hozzátette: a magyar emberek nem szerelemből dolgoznak többet, azért dolgoznak többet, mert nagy a létszámhiány, rengeteg a munka. Ráadásul a közszolgálati dolgozók feje felett ott lebeg a tízezer forintos rendbírság, ha időre nem zárják le az adott ügyet – részletezte.

Az Országgyűlés tavaly december 12-én fogadta el a kormányzati igazgatásról szóló törvényt, amely a többi között megváltoztatta a kormányzati tisztviselők munkaidejének szabályait, csökkentette a szabadnapjaik számát és rendezte a bérüket.

Az MSZP alelnökét kérdezték a Mesterházy Attila volt MSZP-elnök ellen indított fegyelmi eljárásról. Komjáthi Imre közölte, az MSZP egy demokratikusan működő párt, a fegyelmi testület meghallgatja az érintetteket és döntést hoz, ezt követően tájékozatják a sajtót.

A szocialisták elvettek egy havi bért a köztisztviselőktől – a Fidesz reagálása Komjáthi Imre nyilatkozatára
A szocialisták akciója bizonyítja, hogy a közszolgálati tisztviselőket csak politikai kampánycéllal hergelik.
A korábbi politikai akcióik kudarcba fulladtak, és most újabb ürügyet keresnek. A szocialisták kormányzásuk alatt megalázóan alacsony bérért dolgoztatták a köztisztviselőket és elvettek tőlük egy havi bért. A Fidesz-KDNP kormányzása átlagosan 30 százalékkal emelkedett a megyei kormányhivataloknál dolgozó és most átlagosan 30 százalékkal emelkedik a központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők bére. Ez a különbség a szocialista kormány és a polgári kormány hozzáállása között.