Fotó: shutterstock.com (illusztráció)
Hirdetés

Dóka Imre közleményében azt írta: Vas megyében volt a legtöbb munkájuk, de Somogy és Veszprém megyében is a szokásosnál többször kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak.

Az erős szél sok helyen faágakat tört le, fákat döntött ki, amelyek utakra, kerítésekre, házakra dőltek, ezeket kellett a tűzoltóknak eltávolítaniuk. Az erős szél több épület tetőszerkezetében is kárt okozott, országszerte 13 sérült épületnél kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak, jellemzően Körmenden és környékén.

Huszonegy esetben a nagymennyiségű csapadékvíz eltávolításához kérték a segítséget. Veszprémben, a Pásztor utcában a hömpölygő víz egy személygépkocsit is elsodort – emelte ki Dóka Imre.

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit: figyeljék a meteorológiai szolgálat riasztásait – írta a helyettes szóvivő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: vasárnap délelőttig az Alföldön, eleinte északkeleten, esetleg a Dunántúl keleti, délkeleti részén várhatók zivatarok. Zivatarban néhol rövid idő alatt 20-30 milliméternyi csapadék, jégeső, 50-70 kilométer/órás szél is előfordulhat. A „zivatartevékenység” főként a Dél-Alföldön akár a déli órákig is kitarthat.

Vasárnap délutántól a Dunántúlon ismét erőteljesen labilissá válik a légkör. Kiemelten késő este nyugaton heves zivatar, felhőszakadás is várható. A zivatarokat helyenként rövid idő alatt 30-50 milliméternyi csapadék, nagy méretű jég és 70-90 kilométer/órát meghaladó szél is kísérheti.

Zivatarveszély miatt az egész országra figyelmeztetést adtak ki: Somogy, Vas és Zala megyére másodfokút, a többi területre elsőfokút.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyére a felhőszakadás veszélye miatt is másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Korábban írtuk