Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) arról beszélt: a járvány második hulláma sokkal jobban érintette Magyarországot, hiszen az összes fertőzés 98 százaléka, és az összes haláleset 95 százaléka szeptember óta következett be. Hozzátette: Magyarországon a koronavírus-fertőzöttek 3,4 százaléka meghal, ami régiós szinten is rossz arány. Úgy értékelt, az országos tisztiorvosi szolgálat rendszerének 2011-től kezdődő átalakítása, „szétverése” mellett nem meglepő, hogy problémás a járvány elleni védekezés Magyarországon.

Hirdetés

Szerinte az egészségügyet kapkodás és káosz jellemzi, már nem is lehet tudni, hány miniszter felel a kabinetben a területért. Önálló egészségügyi minisztériumot és kompetens minisztert követelt.

Bangóné Borbély Ildikó napirend előtti felszólalása a Parlamentben.

Bangóné Borbély Ildikó napirend előtti felszólalása a Parlamentben.Orbán Viktor csak az egészségügy helyzetéről nem beszélt!

Posted by Magyar Szocialista Párt on Monday, February 15, 2021

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára úgy válaszolt: ha a magyar orvosok, ápolók és betegek valamitől rettegnek, az éppen az, hogy a baloldal újra kezébe veszi az egészségügyet, hiszen kormányzásuk alatt bezártak kórházakat, elbocsátottak 6 ezer dolgozót és felszámoltak 16 ezer ágyat, a béreket pedig csökkentették.

Ezzel szemben – folytatta – a jelenlegi kormány „emberemlékezet óta” a legnagyobb mértékű orvosi béremelést vezette be Magyarországon. Az államtitkár szerint az MSZP-s képviselő a tisztiorvosi hivatalban dolgozók munkáját támadja, amikor azt állítja, hogy nem végezték el a munkájukat. „Ez szégyen és gyalázat, nem lehet ezt tenni a járvány elleni védekezésben résztvevőkkel” – jelentette ki.

Korábban írtuk

Ha összehasonlítjuk, mennyivel többen hunytak el tavaly Magyarországon mint egy évvel korábban, és ezt összevetjük más országok adataival, akkor alig van tíz ország, ahol Magyarországnál kisebb lenne a halálozási többlet – hívta fel a figyelmet Rétvári Bence.