Koncz Zsófia a Budapesti Szent Ferenc Kórházban részt vett három – beteg- és vérszállításra egyaránt alkalmas – elektromos meghajtású jármű átadásán, a beszerzéshez a kormány 68 millió forintos vissza nem térítendő támogatást adott.

Hirdetés

Az államtitkár ismertetése szerint 2010 óta 27 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátása mellett működik a gazdaság. 2020-ban az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás az unió országait nézve a 9. legjobb érték.

Kitért arra, hogy a károsanyag-kibocsátásért 14 százalékban a közúti közlekedés felel, éppen ezért tartják fontosnak a hasonló fejlesztéseket és kezdeményezéseket.

A Zöld busz programról azt mondta, a fővárosi agglomerációban tavaly tavasz óta több mint 40 elektromos busz közlekedik, és a napokban adtak át Zalaegerszegen is 11 „tiszta” meghajtású buszt. Idén áprilisban 70 ezer fölé nőtt a zöld rendszámmal forgalomba helyezett gépjárművek száma, ez 2020 óta négyszeres növekedés – jegyezte meg.

Ismertetése szerint a kórház három új elektromos gépkocsija dízeles és benzines autókat „vált ki”.

Toldy-Schedel Emil, a kórház főigazgatója azt mondta, mindig próbáltak olyan modelleket, megoldásokat behozni a mindennapi működésbe, ami egy „kicsit világváltoztató”. Hozzátette, egyházi intézményként a fizikai gyógyításon kívül a lelki gyógyuláshoz is igyekeznek hozzájárulni, ebbe beletartozik a környezetre való odafigyelés is.

Toldy-Schedel Emil arról beszélt, hogy a kórház bővítésénél is szem előtt tartották az energiahatékonyságot és a környezettudatosságot, ez pedig az intézmény – pár százezer forintos – gázszámláján is jól érzékelhető.

Korábban írtuk