Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Hirdetés

A Soros-féle kolbász nem csodarecept. Megbukott Szerencsen a Gyurcsány Ferenc vezette baloldali koalíció. Gyurcsányék újfent bebizonyították: a hatalomért és a pénzért mindenre képesek, még arra is, hogy a jobbikos Bíró László személyében egy Budapestet Judapestnek nevező, „tetűcsúzdásokról” értekező jelöltet állítsanak.

Az állás 99 százalékos feldolgozottságnál

A választást azért írták ki a tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben, mert júliusban motorbalesetben elhunyt a térség 2018-ban megválasztott képviselője, Koncz Zsófia édesapja, a kormánypárti Koncz Ferenc. A posztért öt jelölt indult. A szavazólapokon – sorsolás alapján – a következő sorrendben szerepeltek a jelöltek: Biró László (Párbeszéd-MSZP-DK-Momentum-LMP), Váradi Gábor (független), Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP), Sóváriné Bukta Erika (Demokrata Párt), Tóth Ádám (független).

Gratulálok, Koncz Zsófia! Édesapád most nagyon büszke lenne rád, ahogy mindannyian azok vagyunk. Találkozunk a parlamentben! 🇭🇺🇭🇺🇭🇺

Gepostet von Orbán Viktor am Sonntag, 11. Oktober 2020

Gyurcsány Ferenc az ellenzék vezéreként bedarálta a többi pártot

A XXI. Század Intézed gyorselemzésének legfőbb megállapításai.

– Erősödött a Fidesz-KDNP a sikeres válságkezelés hatására, magasabb a pártszövetség támogatottsága a 2018-as választási eredményénél is. Koncz Zsófia mostani győzelmének köszönhetően a kormánypártok továbbra is kétharmados többséggel rendelkeznek az Országgyűlésben, így Magyarország a jövőben is példanélküli politikai stabilitással fog rendelkezni, ami jelentős versenyelőnyt jelent a koronavírus-járvány elleni küzdelem során. A mai győzelem azért is nagy eredmény a kormánypártok számára, mert 2011 óta eddig nem tudtak nyerni egyetlen egy időközi országgyűlési választáson sem.

– Nem csodaszer az ellenzéki összefogás, az elvtelen hatalomtechnikai alku elbukott. A mostani szerencsi időközi mellett már a pár héttel ezelőtti mohácsi időközi választás, illetve számos közvélemény-kutatás is azt jelezte, hogy az ellenzék önmagával az összefogással nem tud további szavazókat megszólítani, sőt több esetben néhány százalékponttal rosszabb eredményt érnek el, mint amennyit az egyes pártok külön-külön korábban szereztek.

– Megpecsételődött a Jobbik sorsa. Miután most kikapott az antiszemita botrányoktól hangos jobbikos Bíró László, az ellenzéki tárgyalásokon még a maradék alkupozícióját is elvesztette a Jakab Péter vezette párt. Akár az is előfordulhat, hogy a Jobbik zűrös múltja, az antiszemita és rasszista botrányok miatt a baloldali pártok végül úgy döntenek, hogy inkább kihagyják a Jobbikot a 2022-es ellenzéki együttműködésből.

– Gyurcsány Ferenc az ellenzék vezéreként bedarálta a többi pártot. A Jobbik mellett ugyancsak az ellenzéki összefogás negatív hatásaitól szenved a többi baloldali párt is, amelyből egyértelműen a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció profitált.

A teljes elemzés itt olvasható.

Kimondhatatlanul hálás vagyok, hogy együtt folytatjuk a megkezdett munkát! 😊- Köszönöm mindazoknak, akik szavazatukkal…

Gepostet von Koncz Zsófia am Sonntag, 11. Oktober 2020

Koncz Zsófia: Az egész térséget képviselni fogom

– Nagyon köszönöm minden támogatómnak, és köszönöm a választóknak, hogy elmentek voksolni az időközi választáson, és hozzásegítettek ehhez a sikerhez – mondta Koncz Zsófia az Origónak. A Fidesz-KDNP újonnan megválasztott képviselője elmondta: az egész térséget fogja képviselni az Országgyűlésben.

– Egyik legfőbb célom, hogy folytassam, és egyben be is fejezzem azokat a terveket, amiket édesapám már nem tudott – fogalmazott a vasárnapi borsodi időközi országgyűlésiképviselő-választás győztese a portálnak nyilatkozva.

A Fidesz-KDNP politikusa, aki több mint 50 százalékos eredménnyel nyerte meg a vasárnapi időközi választást, elmondta: az egyik első feladata, hogy a 37-es út kétsávossá bővítését Szerencsig sikerüljön befejezni. Mindezek mellett a munkahelyteremtésre is nagyon nagy hangsúlyt helyez majd a parlamenti munkája során. Hozzátette: rengeteg ötlete van, így a környezetvédelemtől át egészen a turizmus fejlesztéséig dolgozni fog azon, hogy a következő időszakban még több fejlesztés és fejlődés legyen a szerencsi-tiszaújvárosi körzetben.

Korábban írtuk

KDNP: a teljes baloldali ellenzék összefogása sem képes a választópolgárok megvezetésére

Koncz Zsófia, a Fidesz-KDNP jelöltje vasárnapi győzelmével is bebizonyította, hogy a teljes baloldali ellenzék összefogása sem képes a választópolgárok megvezetésére – fogalmazott Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője az MTI-hez vasárnap este eljuttatott közleményében.
Az emberek jól látták, hogy a közelmúltban még antiszemita kijelentéseket tevő, gyanús cégügyletekbe keveredő jobbikos jelölt nem lehet Szerencs országgyűlési képviselője – hangsúlyozta Simicskó István. A politikus gratulált Koncz Zsófiának, aki a tragikus hirtelenséggel elhunyt édesapja, Koncz Ferenc helyébe lép képviselőként.
A kisebbik kormánypárt frakcióvezetője hozzáfűzte: bíznak benne, hogy együttes erővel meg tudják védeni a magyar embereket, a munkahelyeket és az eddig elért eredményeket az országot most próbára tevő vírushelyzet idején is.

Mráz Ágoston Sámuel: Vita lesz arról, hogy ez a hatalom érdekében kötött hazug, hamis koalíció volt-e

Hatalmas vita fog a baloldalon kirobbanni arról, hogy az eddig tervezett együttműködés működik-e, érdemes-e a közös listát erőltetni, vagy éppen arról van szó, hogy ez a hatalom érdekében kötött hazug hamis koalíció csupán, amiben összeegyeztethetetlen elemeket: egy volt antiszemita pártot és az antiszemitizmus ellen mindig küzdő baloldali pártokat próbáltak összekovácsolni – jelentette ki a Nézőpont Intézet igazgatója az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

Mráz Ágoston szerint hatalmas vita következik, aminek a borsodi időközi választás csak a tesztterepe volt, de valójában 2022 áprilisa az igazi nagy kérdés, hogy milyen formában indul a baloldal.

Azt mondta, az eredmények azt mutatják, hogy a baloldalnak nem működött az összefogás az időközi országgyűlési választáson. A közös lista bukása az elemző szerint a legkellemetlenebb a Jobbiknak lesz, mivel jelöltjük, Biró László Jakab Péter pártelnök szövetségese, és a Jobbiknak az az önképe is elbukott, hogy a párt a vidéki Magyarországon relatíve erős lenne.

Hozzátette: nem sikerült az ellenzéki képviselők mozgósítása, ezért várhatóan már az esti órákban és holnap is nagy vita robban ki a baloldalon arról, hogy az eddig tervezett együttműködési formájuk marad-e, érdemes-e a közös listát erőltetni, vagy csak arról van szó, hogy ez egy hatalom érdekében kötött hazug, hamis koalíció összekovácsolása.

Mráz Ágoston Sámuel hangsúlyozta: a borsodi időközi országgyűlésiképviselő-választás eredményének tükrében kimondható, hogy a választópolgárok megerősítették a Fidesz-KDNP kétharmadát.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a körzetben a 2018-as 49 százalékos eredményhez képest, bár alacsonyabb részvétel mellett, de azon tovább tudott javítani Koncz Zsófia, a Fidesz-KDNP jelöltje. A kormánypártok magas támogatottságát a szakértő a koronavírus-válság kezelésével, a korábbi gazdasági fejlődéssel, a migráció elhárításával, az életszínvonal folyamatos emelkedésével, a szuverenitás védelmével indokolta.