Az idáig vezető út nem volt zökkenőmentes, de ELKÉSZÜLT! 😁Szeretettel osztom meg veletek a Trianon 100. évfordulójára készült kisfilmünket, amit Gáspár András barátommal hoztunk össze! 😉🇭🇺

Gepostet von Dani Varga am Dienstag, 26. Mai 2020
Hirdetés

Rengeteg kisfilm érkezett arra a videópályázatra, amelyet a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága hirdetett meg fiatalok számára Trianon 100. évfordulója alkalmából. Az ötletgazdák olyan pályamunkákat vártak, amelyeken keresztül a diákok bemutatják, mit jelent számukra a nemzeti összetartozás. A felvidéki Varga Dániel és barátja, Gáspár András nagyjából egy hete töltötte fel a legnagyobb közösségi oldalra ezt az általuk készített pár perces, megindító kisfilmet, amit azóta több mint 100 ezren tekintettek meg. 

– Régóta néptáncolok, a füleki Rakonca Néptánegyüttes tagjaként és táncos szólistaként is számos versenyen és fesztiválon megfordultam már. Újabban a népzenével is ismerkedem, ifj. Gelencsér János vezetése mellett hegedülni tanulok. Szüleim réven a folklór más területeivel is találkoztam, édesapámat is elkísértem egy-két gyűjtőútjára, ám eddigi legnagyobb élményen mégis a népzenéhez köthető – meséli magáról Dani. Barátja, András hozzáteszi, mikor meglátta a felhívást, egyből Dani jutott eszébe, hiszen már korábban is dolgoztak együtt filmes projekteken. Sokat ötleteltek, hogy milyen koncepcióban mutassák meg, mit jelent számukra a magyarságuk, végül úgy döntöttek, hogy egy karakteren keresztül mutatják be. 

– Mivel Dani hegedül és néptáncol, én pedig cserkészkedem és a múltban íjászkodtam, volt honnan merítenünk. Két napig forgattunk, összesen körülbelül 16 órát, majd Dani további két napig vágta a nyersanyagot, amíg elkészült a végleges verzió – fejti ki András. 

Korábban írtuk

A „Milyen jó, hogy itt vagyunk” pályázat egyik célja, hogy a járványügyi helyzet miatt szinte mindenhol elmaradó június 4-i ünnepségek helyett a virtuális térben erősítsék a világ magyarságának határokon átívelő összetartozását. A legszínvonalasabb pályaműveket a nemzeti összetartozás napján a nagyközönségnek is bemutatják.