14.08: Könnygázt vetettek be a rendőrök a budapesti Március 15. téren. A jelen lévő egyenruhás rendőrök kiemelték a maszkosokat a tömegből, ám eközben kisebb ellenállásba ütköztek, ezért könnygázspray-t is bevetettek. A helyszínről összesen hat embert állítottak elő, velük együtt már tíz fölé emelkedett a nap folyamán előállított tüntetők száma.

13.46: Miközben a hangszórókból Oláh Ibolya Magyarország száma szólt, több embert is kiemeltek a tömegből.

13.45: Elszabadultak az indulatok, folyamatosak a kiemelések, igazoltatások és az ehhez kapcsolódó dulakodások. Az MNO azt a meg nem erősített információt kapta, hogy az egyik tüntetőt gyorsbilincsben vitték el. A rendőrök kisebb csoportokban emelik ki és viszik el a kormányellenes demonstrálókat.

13.42: Az Erzsébet hídnál kiemelték a tömegből Budaházy Györgyöt a rohamrendőrök. Újságírók hada kíséri az intézkedő rendőröket.

13.28: Az Erzsébet híd alatti parkolóban megnyugodtak a kedélyek, ugyanakkor a kordon külső oldalán álló körülbelül 60-80 fős kormányellenes demonstráló olykor hangos káromkodással fejezi ki nemtetszését. A kordon külső oldalán egy körülbelül 80-100 fős teljes harci felszerelésbe öltözött rohamrendőr várakozik. Feltűnt Iványi Gábor, aki a számára nem túl erős ellenőrzésen áthaladva feltehetőleg Demszky beszédét hallgatja.

13.23: Ifj. Hegedűs Lóránt mond beszédet a Hősök terén. „Még nem lehet leírni a magyar nemzetet, hiába próbálkozik a politikai elit és a referencia értelmiségiek” – mondta el. Beszédét úgy fejezte be, hogy a nemzeti radikalizmus az utolsó utáni rezdülés a nemzet megmentéséért.

13.16: A Hősök terén Vona Gábor bevezetőjében elmondta: „a Magyar Gárda megalapítása óta nagyon sok testvért szereztünk”. A jelenlévőknek elmondta: érezzék át a felelősséget, amivel a gárdatagság jár, és legyenek tiszták, de megtörhetetlenek.

13.15: Demszky Gábor beszédét épphogy csak elkezdte, azonnal hangos fújolás és fütyülés fogadta a főpolgármester szerint hivatásos zavarkeltők próbálják megakadályozni március 15-e ünnepét, Demszky szólt arról is, hogy március 15-e a nehezen kivívott szabadság ünnepe. A főpolgármester beszéde alatt többen transzparenseket emeltek a magasba. A 2-es villamos vonalával párhuzamosan 80-100 fős rendőri erő sorakozott fel, de jelentős rendőri erők gyűltek össze a templom előtti téren is. Azok, akiket nem engedtek be a rendezvényre, a kordonon kívül kiabálnak, és szidják a főpolgármestert.

13.14.: Megkezdődött a műsor a színpadon, körülbelül háromszáz ember nézi az ünnepi műsort esernyők alatt állva. A Plébánia templom előtti téren kis csoportba állva beszélgetnek az emberek.

13.12: Élessé vált az Erzsébet hídnál a helyzet, védőfelszerelésbe öltözött rendőrök eltávolítottak egy zászlós ünneplőt. Nagy a zúgolódás, a hangoskodás, folyamatos a füttyögés. A híd alatt megbontották az egyik kordont, de a rendőrök azonnal közbeléptek. Egyre hangosabban kiabálják, hogy „ÁVH”, és „Egyszerűen senkik vagytok!”

13.10: Előállítottak egy embert a Petőfi térről az Erzsébet híd alatti parkolóból – jelentette az MNO tudósítója, aki valószínűleg az előbbi férfi előállítását észleli. Elvették az Árpád-sávos zászlóját, igazoltatás alá vonják. A tömeg szidja a rendőröket, azt kiabálják: ÁVH. Kezdik kiszorítani az embereket a híd alatti parkolóból, a tömeg folyamatosan üvölt, megjöttek a futballdrukkerek, akik folyamatosan kiabálnak

13.09: Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő parkolóban felforrósodott egy pillanatra a hangulat. A rendőrség két autó közé berántott egy férfit, aki előzőleg kritikával illette az egyenruhás rendőröket. Az illető nem volt obszcén, nem káromkodott. Mivel rendőrsorfal áll, a híd alatti parkoló alatt nem látni, mit csinálnak a rendőrök a férfival, feltehetőleg igazoltatják.

13.02: Megkezdődött a Magyar Gárda ünnepsége. A gárdisták most vonulnak be a kettős kordonnal körülvett Hősök terére. A bevonulásnál készenléti rendőrök álltak sorfalat. A rendőri jelenlét jelentős, csapatszállítókat is látni. A forgalmat is rendőrök irányítják. A téren néhány ezer ember gyűlt össze.

13.01: A Hír TV tudósítója hozzáteszi: aki tojással próbálná megdobni az ünnepség valamelyik szónokát, több száz méterre kellene hajítania. A Március 15. teret több száz méteres sugarú körben veszi körül a háromszoros kordonrendszer. Nem jár a 2-es villamos sem. Még az Erzsébet hídra sem engedik föl az embereket, sőt a televíziós stábokat sem, hogy felülről készítsenek felvételeket. Itt sem szabad üdítős palackokat bevinni, a beengedést a különböző kordonrendszerek mögé egy magán biztonsági cég emberei végzik. Összesen három kordonrendszer van, az első körbe a közönséget, a másodikba a meghívottakat, a harmadikba csak a szónokokat engedik be.

12.55: A rendőrség kézi kamerával több helyen is rögzíti az eseményeket, ruházat- és csomagátvizsgálást is végeznek. Az ellenőrzés alá vont személyek többször hangos kiabálással fejezték ki az eljárás miatti nemtetszésüket. Az Erzsébet híd alatti parkolóban több száz rendőr áll készültségben, de több rendőri csapat teherautókon és buszokban várakozik. A találomra kiválasztott újságírókat is igazoltatják, felírják az adatait.

A Váci utcáról nyíló Pesti Barnabás utcában és az Erzsébet híd pesti hídfője alatti parkolónál lévő kordonnál a biztonsági őrök erősen szelektálják a Petőfi-szoborhoz érkező embereket. Ez annyit jelent, hogy az olyan érkezőket, akik a biztonsági őrök megállapítás szerint ruházat-hajviselet szerint esetleg kormányellenes embereknek tűnnek, egyszerűen nem engedik be a kordonok mögé. Semmilyen rendbontás nem tapasztalható, viszont a rendőrség nagy erőkkel van jelen.

(MNO)