Dávid Ibolya konstruktív bizalmatlansági indítványt kezdeményez a miniszterelnök ellen. Az MDF elnöke szerint Gyurcsány Ferenc személye csak növeli a magyar gazdaság elleni bizalmatlanságot. Most az ellenzék összefogásán múlik, hogy a jövő héten, a helyén lesz-e még. Dávid Ibolya azt mondta, pártjának van válságkezelő programja, és tudja, ki a legalkalmasabb ezt végrehajtani: itt a lehetőség, hogy az Európa-szerte elismert Bokros Lajos kivezesse az országot a bajból. „Derüljön ki, van-e az országgyűlésben 78 olyan képviselő, aki kormányváltást akar, aztán későbbiekben van-e 194 olyan képviselő, aki valódi változást akar. Írják alá, akarják-e azt, hogy ne Gyurcsány Ferencnek hívják Magyarország miniszterelnökét, hanem a válságkezelésre képes személyben jussunk egyetértésre” – mondta a Parlamentben Dávid Ibolya.

Napirend előtti felszólalásra csak a kormány reagálhat, de ezt most senki nem tette. Bizalmatlansági indítványt a képviselők legalább egyötöde nyújthat be. Ez most, mivel a 386 képviselői hely közül kettő nincs betöltve, 77 főt jelent, nem 78-at, ahogy a képviselő mondta. Vagyis a döntés a Fidesz kezében van, mert a három kisebb ellenzéki frakció létszáma még a függetlenekkel együtt is kevesebb ennél. A bizalmatlansági indítvány csak konstruktív lehet, ami azt jelenti, hogy egyúttal az új miniszterelnök személyére is javaslatot kell tenni. Ha a hivatalban lévő miniszterelnök ellen a képviselők több mint fele, tehát most 193 szavazó kimondja a bizalmatlanságot, ezzel egyben az új jelöltet is megválasztja. Ez a lehetőség a rendszerváltozás óta szerepel az Alkotmányban, de még soha nem éltek vele. 2004-ben felmerült ugyan, de az akkori kormányfő-váltás végül nem így, hanem Medgyessy Péter

lemondásával zajlott le.

Az öt független országgyűlési képviselőből három nem is léphetne be a házszabály értelmében jövő héten az MDF frakcióba, miután még nem telt el fél év azóta, hogy valamelyik parlamenti képviselőcsoport tagja volt. Almássy Kornélt az MDF tavaly szeptember 29-én zárta ki a frakcióból, Vas János októberben hagyta ott a Demokrata Fórum képviselőcsoportját, a volt fideszes Császár Antal pedig szintén nem ülhetne be az MDF képviselői közé, mivel tavaly szeptember végén távozott a Fidesz frakciójából.

A két, egyáltalán szóba jöhető képviselő közül sikerült elérni Gyenesei István jelenlegi önkormányzati minisztert, aki a következő választ adta: „Logikusnak tűnik a felvetés, annál is inkább, hiszen az egyéni választókerületben az MDF jelölő szervezete, a Somogyért Egyesület mellett támogatóm volt, ugyanakkor pedig néhány perccel ezelőtt Dávid Ibolya a parlamentben konstruktív bizalmatlansági indítványt jelentett be és kezdeményezett Gyurcsány Ferenccel szemben. Miután én a Gyurcsány-kormánynak tagja vagyok, így ezt a kérdést abszolút történelmietlennek és logikátlannak tartom felvetni”.

Az ötödik független képviselő, Tóth András korábban úgy nyilatkozott, hogy nem kíván MDF-es képviselő lenni, most pedig a Figyelőnetnek azt mondta, ne is keressék ezzel a kérdéssel, mert pont azért lett független, hogy ne kelljen „frakcióznia”.

A Fidesz támogatása mindenképpen kellene, vagy a fideszes képviselők egy részének támogatása az indítvány sikeréhez, de ez nem lesz meg. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője kevéssel ezelőtt tartott egy tájékoztatót, ahol egy létért küzdő párt kétségbeesett próbálkozásának nevezte az MDF javaslatát. Ebből kiderült, hogy a Fidesz nem támogatná a konstruktív bizalmatlansági indítványt. Navracsics Tibor úgy vélte, egy demokráciában kormány csak választói felhatalmazás útján lépjen hivatalba, ezt a megoldást tehát, amit az MDF javasolt, semmiképpen nem tartják jó megoldásnak. Azt hozzátette, hogy a Fidesz szerint is kormányváltásra van szükség, de ehhez az ellenzéki párt szerint egy előrehozott választás lenne a megoldás.

Az SZDSZ-es Horn Gábor azt mondta, hogy felesleges most politikai játszmákat játszani, ilyen-olyan koalíciókról beszélni. A válság kellős közepén nem miniszterelnököt, hanem sokkterápiát kell keresni, szerinte ez megvan, ez pedig a Reformszövetség javaslata, amiről a parlamentnek szerinte döntenie kellene. Azzal kapcsolatban, hogy a frakció aláírná-e vagy sem a bizalmatlansági indítványt, azt mondta, nem döntött az SZDSZ, nincs itt az ideje. Legkorábban jövő héten tárgyalnak róla.

Csáky András MDF-es képviselő bejelentette: hétfőtől kilép a frakcióból és így kétséges, hogy maradhat-e parlamenti párt a Magyar Demokrata Fórum

Valóban a jövő hét döntése lesz, egy hetes haladékot adott ugyanis Csáki András az MDF-nek. A frakció is erre kérte őt, hogy ne mai hatállyal, hanem jövő hetivel lépjen ki. Az MDF frakcióülése egyébként, amely délelőtt kezdődött, majd félbeszakadt a parlamenti ülés miatt, délután folytatódik. Úgy tudom, ott többen megpróbálják meggyőzni Csáki Andrást. Erre kevés az esély, ő hasonlóan gondolkodott egyébként, abban bízott, hogy a döntése vasárnapi bejelentésével akkor még csak a pártból való kilépésről beszélt. Ráveheti az MDF vezetését, hogy vonja vissza Bokros Lajos jelölését az európai parlamenti lista élére, de mivel ez nem történt meg, és nem is várható, azt mondta, hogy fenntartja véleményét. Az is lehet egyébként, hogy Csáki Andrást többen követik. Hoch Zoltán, illetve Katona Kálmán is szóba jöhet, de egyikük sem adott még végleges választ. Az MDF-nek mindenesetre legalább egy képviselőt találni kell egy hét alatt, aki beülhet a kilépő Csáki András helyére.

(MR)