A kormányzati megszorítások elleni tiltakozás jeleként Baján zöld zászlót helyeztek ki a városi kórház épületére, az intézmény valamennyi dolgozója pedig zöld szalagot visel.

– Mi gyógyítani és dolgozni szeretnénk a betegek érdekében – húzta alá dr. Tóth Gábor a Bajai Kórház főigazgató-főorvosa.

Az országos megszorítás ugyanis október elsejétől havi 50-60 millió forintos forráskiesést okoz a Bajai Kórháznak. A városi képviselő-testület csütörtöki ülésén Rausch Sándor, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában tért ki a kórház helyzetére. Rámutatott: nagyon nagy baj van az egészségügyben, a kormány több tízmilliárd forintot von ki, miközben a magyar egészségügyi szakma egybehangzó véleménye az, hogy ennyi pénzt nem lehet elvenni. A megszorítás ráadásul fűnyíróelv alapján történik.

– Az önkormányzat nem hagyhatja magára a kórházat, nem várhatjuk tétlenül, hogy a kormányzati szándék szerint teljesen széthulljon az egészségügy. Támogassuk a kórházunkat! – mondta Rausch.

A Fidesz felvetéséhez kapcsolódva, Hajdú Miklós, az MSZP frakcióvezetőjének a javaslatára a képviselő-testület határozatot hozott, melyben kinyilvánítják: nem értenek egyet a kormány szándékaival.

A határozatban szerepel: az október elsejével bevezetendő központi finanszírozás esetén a Bajai Kórház működésképtelenné válik. A képviselő-testület felkéri Bajnai Gordon miniszterelnököt és dr. Székely Tamás egészségügyi minisztert, hogy szíveskedjenek a kórházak, így a Bajai Kórház megfelelő pénzügyi ellátásáról gondoskodni. A bajai képviselő-testület kinyilvánítja azon szándékát, hogy amennyiben a felkérés hatástalan és eredménytelen lesz, és emiatt a kórház működése továbbra is veszélyben marad, úgy az önkormányzat minden törvényes eszközt igénybe vesz az egészségügyi intézmény működőképességének megtartása és a kedvezőtlen finanszírozás korrekciója érdekében. A képviselő-testület összes frakciója egységesen támogatja a megfelelő központi finanszírozás, a biztonságos betegellátás érdekében teendő lépéseket, követeli, hogy a város és a térség kórházának jövője érdekében a fiskális szempontok helyett az ellátásra szorulók érdekei kerüljenek előtérbe.

Dr. Révfy Zoltán, Baja város polgármestere szerint a fenntartó önkormányzat teljes mellszélességgel a kórháza mellé áll. Hangsúlyozta: a képviselő-testület egységesen a kórház megmentése mellett szavazott.

Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője elmondta: közel százezer ember sorsáról van szó. Példás az összefogás, mindenkire szükség van ebben a tragikus helyzetben. Hozzátette: egy kormányváltás után azonban felelőse is kell, hogy legyen a kialakult helyzetnek.