A Magyar Közlöny keddi számában megjelent határozat szerint a Várbazárnak mint a világörökség részeként védett Duna-parti panoráma egyik legjelentősebb műemlékének rekonstrukciója 2014. március 30-ig történjen meg.

A budai Várnegyed hosszú távú, 25 évre szóló fejlesztésről jövő május végéig kell stratégiai tervet készítenie a nemzeti fejlesztési miniszternek.

Az is szerepel a határozatban, hogy a Várnegyed és környéke közlekedési viszonyainak rendezése érdekében megvalósíthatósági tanulmánynak kell készülnie február végéig, a finanszírozást az Új Széchenyi Tervből biztosítják.

A határozatban olvasható, hogy a kormány „elsőként a Várbazár rekonstrukciója, épületegyüttesének és környezetének helyreállítása érdekében” felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség bevonásával biztosítsa a szükséges pénzügyi forrásokat az év végéig.

A Várbazár rekonstrukciója kiemelt projekt lesz, így módosítani kell a 2011-2013-as időszakra vonatkozó Közép-Magyarországi Régió Operatív Programjának akciótervét. A kormányhatározat szerint a beruházással összefüggő hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemeltek lesznek.

(MTI)