Hirdetés

– Ön szerint jogosak a baloldali képviselőknek a Fudan Egyetemmel kapcsolatos beruházásra vonatkozó aggodalmai?

– Az úgynevezett keleti nyitással kapcsolatos aggodalmak megalapozatlanok, egyúttal teljesen álságosnak tekinthetőek. És e körben nem csupán arról beszélek, hogy 2003-ban a baloldal nyitotta meg a kapukat a kínai turisták tömegei előtt hazánknak az úgynevezett ADS – jóváhagyott turisztikai célpontnak minősülő – országok közé történő felvételével, hanem arról is, hogy 2004-ben szintén a balliberálisok kötötték meg a rendszerváltás utáni egyik fontos gazdasági együttműködési megállapodást. Az a hír tehát, hogy a kínaiak politikai befolyásszerzésétől tartó Karácsony Gergely megdöbbent az újabb kínai beruházás hírétől, egyszerűen nevetségesen álságos.

– Gyurcsány Ferenc felesége Dobrev Klára, aki ebben az időszakban a kormánynak dolgozott, mégis erről beszél, hogy „elképesztő ez a sunyi, alattomos dörgölőzés” Kínához a mostani kormány részéről.

– Miután Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lett – bár elmondása szerint Dobrev ekkor nem viselt hivatalt –, arról a feleségnek is tudni kellett, hogy a férje milyen komoly, utóbb mérsékelten sikeres erőfeszítéseket tett Kína barátságáért. Sőt, egy Gyurcsány által szignált kormányhatározatban (1073/2005) arról döntöttek, hogy a magyar-kínai gazdasági kapcsolatokat tovább fejlesztik, mindent megtesznek a 2010-es Sanghaji Világkiállításon való sikeres részvételért és a magyar-kínai üzleti kapcsolatokba bevonják a magyar vállalkozásokat is.

Korábban írtuk

– Köztudottan közel tíz éve tart a szoros kapcsolat Karácsony és Gyurcsány között, ön szerint reális, hogy minderről nem tudott a mostani főpolgármester?

– Teljesen életszerűtlen, hogy egy ilyen fontos szándékról ne tudott volna Karácsony Gergely, ráadásul sajtóinformációk szerint Gyurcsány Ferenc Kínában tett, 2007-es kormányfői látogatásának eredményeiről az akkori kormányszóvivő akként számolt be, hogy „egy olyan megállapodás körvonalazódik, hogy a kínai diákok magyarországi tanulási lehetőségéért cserébe kínai tőkéből Magyarországon építenének kollégiumot”. Tárgyalótermi szóhasználattal élve: nincs több kérdésem.