A határok nyitva vannak, lehet külföldre menni, de itthon biztonságosabb – jelentette ki.

Hozzátette: ahol Magyarországon kisebb fertőzésgóc alakult ki, oda minden esetben külföldről hozták be a vírust. Hangsúlyozta: cél, hogy a hazai kedvező folyamatok ne forduljanak meg.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: Magyarországon továbbra is csökken az aktív esetszám, de amíg nincs vakcina, a fertőzés velünk él.

Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy több országban aggasztó az esetszám-növekedés. A miniszter ismertette: június 22-e óta Horvátországban 87-ről 934-re emelkedett az aktív esetek száma, és szintén jelentős növekedés tapasztalható a többi között Szlovéniában, Szerbiában, Szlovákiában és Ausztriában is. Gulyás Gergely úgy összegzett: a folyamat a térségben megfordult.

Arról, hogy az operatív törzs milyen szigorításokról határozhat, azt mondta: a szabad határátjárást a fenti esetekben felül kell vizsgálni, de a döntést nem kívánta megelőlegezni. Arra a felvetésre, hogy határon belül terveznek-e szigorításokat, közölte: az operatív törzs és a kormány minden lehetséges intézkedést megvizsgál.

A beszerzett lélegeztető-gépekkel kapcsolatos szerződések nyilvánosságát firtató kérdésre azt felelte: nincs olyan adat, amelyet a nyilvánosság a közpénzek kiadásával kapcsolatban ne ismerhetne meg.

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu
Hirdetés

A foglalkoztatottak száma a május végi adatok szerint 4,4 millió körül van, ami azt jelenti, hogy 125-130 ezerről, 100 ezer körülire mérséklődött a koronavírus-járvány miatt állásukat elveszítők száma – válaszolta egy másik felvetésre.

Gulyás Gergely közölte azt is: az Országgyűlés ülésének összehívását kezdeményezik a kormánypártok hétfőre és keddre, hogy a parlament egy határozat formájában világos mandátumot adhasson a kormánynak a koronavírus-járvány miatt tervezett európai uniós hitelcsomag ügyében.

A tárcavezető azt mondta: olyan csomag kell, amely igazságos, amely a gazdagabb tagállamoknak nem ad több pénzt, mint a szegényebbeknek, amely a gazdaság növekedésére és újraindítására koncentrál, és amely politikamentes.

Kifejtette: az Európai Tanács jövő csütörtökön és pénteken ülésezik, a tanácskozás tétje pedig óriási, hiszen az EU történetében eddig sosem fordult elő ilyen közös adósság. A tervezett hitelfelvétel 750 milliárd euró, a Next Generation (Következő Generáció) elnevezés viszont kifejezetten cinikus, hiszen a jelenlegi tervek azt jelentenék, hogy a következő generáció fizeti majd vissza a kölcsönt – mondta.

A magyar kormány mindig azon az állásponton volt – folytatta -, hogy az eladósodás nem jó válságkezelés, ezért nem tartja szerencsésnek az uniós mentőcsomag irányát, de vannak – főként déli – tagállamok, amelyek pillanatnyi költségvetési helyzete súlyosabb, mint Magyarországé. Ezért Magyarország az EU szolidáris tagjaként hajlandó elfogadni a sajátjától eltérő válságkezelési módot, de nem feltétel nélkül – közölte Gulyás Gergely.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy az EU képes lesz olyan döntést hozni, amely alkalmas lehet a nehezebb költségvetési helyzetű déli államok megsegítésére, egyúttal megadja a lehetőséget a közép-európaiaknak, hogy a gazdaság újraindításához jól használhasson fel forrásokat.

Kormányinfó (2020. július 9.)

Gepostet von Magyarország Kormánya am Donnerstag, 9. Juli 2020

A tárcavezetőt kérdezték arról, hogy az uniós költségvetés esetében elképzelhető-e Orbán Viktor vétója. Azt mondta: természetesen, bármelyik kormányfő esetében ez lehetséges, így a magyar miniszterelnöknél is. Vannak alapvető elvárások, amelyeket, ha nem tudnak érvényesíteni, akkor nem tudnak hozzájárulni az uniós csúcs sikeréhez – jelezte.

Angela Merkel német kancellár szavait, miszerint nem tűrik el a jogállamiság megsértését, és ez alól még Orbán Viktor sem jelent kivételt, úgy kommentálta: sem Orbán Viktor, sem Angela Merkel nem lehet kivétel, ha a jogállami szabályok betartásáról van szó. Praktikus ugyanakkor, ha nem politikai különvéleményeket büntetnek a jogállamiság köntösébe bújtatva, amire az elmúlt években Lengyelország és Magyarország esetében kísérlet történt – mutatott rá a miniszter.

A Fidesz európai néppárti tagságával kapcsolatos kérdésre azt emelte ki, hogy a német politikai hozzáállás továbbra is alapvetően baráti.

A településeknek, a kerületeknek kell megadni a lehetőséget arra, hogy szabályozzák a rövid távú, turisztikai célú lakáskiadást – fejtette ki. Hangsúlyozta: a kormány törvénymódosítási tervezete lehetővé tenné, hogy a szabályozás akár a teljes tiltástól a teljes engedélyezésig terjedjen.

Emlékeztetett: az elsősorban Budapestet érintő a kérdés az együttélés szabályaival kapcsolatban is előkerült az elmúlt években, és a szállodák jelentős része is panaszkodott.

Jelentős az érdeklődés a nemzeti konzultáció iránt – mondta a miniszter. Eddig 232 ezer kérdőív érkezett vissza – fogalmazott.

Gulyás Gergely kijelentette: a kormány az ellentétes véleményt is tiszteletben tartja, azt azonban nem tudja megérteni, ha valaki egy kérdőív kitöltésének lehetőségétől fosztaná meg az embereket. Megjegyezte: ha valaki illetéktelenül személyes adatokhoz jut, bűncselekményt valósít meg.

Az illegális határátlépések megakadályozása érdekében a szükséges személyi és egyéb feltételek biztosítottak a határon – jelezte egy másik felvetésre.

Arról, hogy a veszélyhelyzet idején külföldi dezinformációs kísérlet zajlott Magyarország ellen, és az ellenzék is álvideókat jelentetett meg, azt mondta: reméli nincs összefüggés a kettő között.

Korábban írtuk

A Miniszterelnökség vezetője arról is beszélt, hogy mindent meg kell tenni a gyermekek egészséges lelki és erkölcsi fejlődése érdekében, és ha szigorúbb büntetőjogi eszközökre van szükség, a kormány kész támogatni a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását.

A miniszter elmondta, a gyermekpornográf felvételek birtoklása miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Kaleta Gábor volt perui nagykövet ügyével összefüggésben a kormány foglalkozott a gyermekvédelem kérdésével, és áttekintette a kiskorúak büntetőjogi védelmét.

A Kaleta-ügyet Gulyás Gergely gyomorforgatónak és elfogadhatatlannak nevezte, ami „a lehető legszigorúbb ítéletért kiált”.

Közölte: a Btk. ezen a területen már most is szigorúbb, mint korábban volt, de a kormány várja a Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető irányításával felálló, a gyermekvédelmi rendszert áttekintő munkacsoport javaslatait, és ha kell, kész támogatni Btk.-módosítást. Jelezte: jó szívvel tudna támogatni egy olyan nyilvános listát, amire Kocsis Máté előző nap javaslatot tett.

„Nem javaslom, hogy túllépjünk a vádhoz kötöttség elvén” – válaszolta egy kérdésre, hozzátéve: az ügy kipattanásakor elvárta a kormány a nemzetbiztonsági hatóságoktól, hogy vizsgálják meg, követtek-e el hibát az ügyben, és vonják le a következtetéseket.

Rámutatott arra is: a vita nem a cselekmény megítéléséről szól, hanem arról, hogy a született ítélet kellően szigorú-e. A kormány szerint nem az – jelezte. Hozzátette: ítéletet nem a kormány hoz, ahogy vádat sem ők emelnek, egyféleképpen tudják a bírósági ítélkezést befolyásolni, és ha szükséges, erre készen is állnak. Szigorítani tudják a büntető törvénykönyvet, és azon tényállásait, amelyek a gyermekvédelmet érintik – mondta Gulyás Gergely.

Semmilyen titkosítást nem támogat az ügyben – reagált egy további felvetésre.

Undorító, amit Kaleta Gábor tett, a bíróság ítélete pedig felháborító és elfogadhatatlan. Kaleta ahelyett, hogy…

Gepostet von Kocsis Máté am Mittwoch, 8. Juli 2020

Gulyás Gergely azt szintén gyomorforgatónak és gusztustalannak tartja, hogy „a Párbeszéd nevű gyűlöletközpont”, amely a főpolgármestert is adja, a miniszterelnök, az igazságügyi miniszter és a külügyminiszter képével nevezi a pedofília cinkosainak a kormány tagjait. Kíváncsi lenne Karácsony Gergely véleményére, aki a miniszter szerint szólhatna a „saját kicsi gyűlöletközpontjának”, hogy bizonyos határokat a politikában nem divat átlépni, főleg akkor, amikor a három érintett kormánytag tíz gyermeket nevel – mondta.

Arra, hogy Kaleta Gábor átment a nemzetbiztonsági átvilágításon, úgy reagált: nem tudják, hogy mióta folytatta ezt a beteges tevékenységet, és nyolc évig balliberális kormányok szolgálatában is állt. Megjegyezte: a nemzetbiztonsági vizsgálatnak 2002 és 2010 között, illetve 2010 után is meg kellett történnie.

Hozzáfűzte: azt szeretnék, ha lenne egy olyan családvédelmi csomag, ami komplexen áttekinti a gyermekvédelem teljes rendszerét. Kitért arra is: a Btk. módosítását néhány hét alatt elfogadhatják, bár az visszamenőleges hatályú nem lehet.

Gulyás Gergely cáfolta, hogy kéthetes határidőt adtak hétfőtől számítva a fővárosnak a Lánchíd tenderének kiírására. A jövő heti parlamenti ülésen a híd ügyében nem terveznek törvényalkotási aktust – közölte.

Abban érdekeltek, hogy minél gyorsabban és minél rövidebb ideig tartó lezárásokkal megtörténjen a felújítás. Nincs érthető érv arra, hogy lassan hét hónapja miért nem írják ki a közbeszerzést, és nem is tudják, mit akar a főváros – mondta. Jelezte: miután Karácsony Gergely a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa júniusi ülését lemondta, ezért pillanatnyilag a párbeszédnek ez a fóruma nem biztosított.

Van alternatív javaslat a Hajógyári-sziget árvízvédelmére – mondta a miniszter azután, hogy szerdán élőlánccal tiltakoztak az oda tervezett védmű ellen. Hangsúlyozta: a kormány a szigetre tervezett sportakadémiához eddig csupán elvi támogatást adott, a terveket még nem látta.

Az unió és Magyarország között a négyes metró ügyében zajló vitáról elmondta: a magyar államnak kell mindazt a kárt megtérítenie, amit a Demszky-korszakban az építéssel összefüggő visszaélések jelenthetnek. Hangsúlyozta: mindent megtesznek, hogy a lehető legkisebb legyen az az összeg, amit vissza kell fizetni, az első korrekció 60-61 milliárd forintról szólt. Végleges döntés még nincs – közölte.

A Szent János kórház felújítására vonatkozó tervezési közbeszerzésről elmondta: kiírták a pályázatot, információi szerint a napokban lesz eredményhirdetés.

A miniszter kérdést kapott arról, hogy Donáth Annak momentumos európai parlamenti képviselő szerint cigányellenes kampányt folytat a kormány.

Gulyás Gergely azt felelte: Donáth Anna annak a baloldalnak a nem túl jelentős brüsszeli képviselője, amelynek időszakában tömeges volt a cigányság körében a munkanélküliség, a felzárkózás lehetősége pedig nem volt adott.

„Ha a magyarországi cigányság helyzete alapján következtetünk rasszizmusra, akkor Donáth Anna a saját soraiban keresse a rasszistát” – fogalmazott.

Az útdíjak inflációkövető emeléséről azt mondta, arról nem a válság idején döntöttek, hanem még 2018-ban. Ennek az összegnek a jelentős részét külföldiek fizetik, amit útfelújításra, -építésre fordítanak.

Arról, hogy járványügyi készültség idején betilthat-e a rendőrség vagy sem demonstrációkat, azt mondta: alapjog korlátozására nincs mód, ha valaki bejelent tüntetést, az megtartható, de gondoskodni kell arról, hogy mindenki biztonságban legyen.

Arról, hogy milyen viszonyra törekednek Freund Tamással, a tudományos akadémia új elnökével, Gulyás Gergely elmondta: az MTA alkotmányos testület, és jogi kötelezettségük is, hogy korrekt együttműködés valósuljon meg.

A Miniszterelnökség vezetője reményének adott hangot, hogy ez konstruktív és gyümölcsöző lesz, és kijelentette, a kormány a maga részéről nyitott az együttműködésre.

A kutatóhálózatok ügye a miniszter szerint nyugvópontra jutott, bár – jegyezte meg – annyi idő még nem telt el, hogy objektív véleményt lehessen alkotni az átalakításokról. Ma az Eötvös Loránd Kutatóhálózat kuratóriumának közel felét az MTA delegáltjai teszik ki – mutatott rá, hozzátéve: reméli, az MTA és a kutatóhálózat közötti együttműködés is olyan lesz, hogy az akadémia is elfogadja, a változások a magyar tudomány érdekében álltak.

Gulyás Gergelyt kérdezték a rijekai magyar kikötő ügyében megjelent hírekről, miszerint az olasz környezetvédelmi minisztérium vizsgálódik, ami akár évekig is hátráltathatja az építkezést. A miniszter közölte: a magyar állam 31,75 millió euró tőkét bocsátott a rendelkezésére annak a cégnek, amelyik biztosítja, hogy Magyarország eljuthasson a tengerre. Olyan környezetvédelmi véleményről, ami ezt nehezítené, semmilyen tudomásuk nincs, a tervek szerinti halad a fejlesztés – közölte.

A tárcavezető László Imre DK-s polgármester kijelentéseiről, Adolf Hitler munkásságának dicsérétől azt mondta: ez abban a formában is elfogadhatatlan, ahogy a XI. kerületi polgármester megtette, és a műveletlenségnek van olyan formája, ami a közéletben nehezen megbocsátható.

Utalva arra, hogy Németországban 1938-ban már túl voltak a felhatalmazási törvényen, a kristályéjszakán és a zsidótörvényeken, Gulyás Gergely azt mondta, furcsa, ha a Demokratikus Koalíciónak olyan tisztségviselői vannak, akiknek mindez elfogadható, vagy annyira műveletlenek, hogy erről nem tudnak. Mindenki tetszés szerint kiválaszthatja a megfejtést, ha az előbbi, akkor a Jobbikhoz való közeledés és összeölelkezés nem marad következmények nélkül – értékelt a miniszter.