Fotó: Szentkirályi Alexandra, Facebook
Hirdetés

Szentkirályi Alexandra az Országjárás elnevezésű fórumot megelőző sajtótájékoztatón emlékeztetett: az Európai Bizottság szerdán bejelentette, hogy elfogadja a magyar helyreállítási tervet, amelyet elismerően értékelt.

A megállapodásoktól azt várjuk, hogy „2023-ban teljes egészében meg fognak érkezni azok a Magyarországnak járó európai uniós források, amelyekre a magyar kormány és a magyar emberek joggal tartanak igényt” – jelentette ki.

Azt mondta, különösen igaz ez a mostani helyzetben, hiszen a brüsszeli szankciós politika „zsákutcába vezette Európát”. Ebből azzal lehetne „kikeveredni”, ha a hibás szankciós politika helyett a béke irányába tenne Európa – és Európa vezetői – minél ölesebb lépteket – jegyezte meg a kormányszóvivő.

Beszélt arról, hogy a szankciókról szóló nemzeti konzultáció íveit december 9-ig lehet kitölteni papíron és online. Hozzátette: Magyarország az egyetlen európai uniós ország, ahol megkérdezik az emberek véleményét, és nem a fejük felett döntenek az életüket olyan nagy mértékben meghatározó kérdésben, mint a szankcióké.

Korábban írtuk

„Pontosan látjuk, hogyan hatnak a szankciók a gazdaságra, hogyan jelennek meg a szankciós energiafelárak a rezsiben, hogyan jelenik meg a szankciós inflációban az elhibázott politika” – fogalmazott Szentkirályi Alexandra.

Közölte: a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy „pajzsot tartson az emberek elé, és védje őket a hibás szankciós politikától” az árstopokkal, a rezsicsökkentés átlagfogyasztásig történő fenntartásával, amely havonta átlagosan 180 ezer forintot jelent minden magyar családnak.

„A problémát a gyökereinél kell kezelni, a probléma Brüsszelben van, és a hibás szankciókban keresendő a válasz” – mondta.