Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

Korózs Lajos szerdán, az országos nyugdíjasparlament IV. ülésén, a Parlament felsőházában azt szorgalmazta, hogy mindenhol az országban jöjjenek létre idősügyi tanácsok, nyugdíjasparlamentek vagy más fórumok „a felvetődő problémák megbeszélésére, megoldására”.

Soha ne szülessen egyetlen egy településen sem döntés az idősek részvétele és véleménye nélkül – indokolta a kezdeményezést a szocialista képviselő a csaknem négyszáz nyugdíjas küldött előtt.

Amikor elvettek egyhavi nyugdíjat, akkor nem érdekelte őket a nyugdíjasok véleménye – Reagálás Korózs Lajos (MSZP) és Varju László (DK) nyilatkozatára
Érdekes, hogy a szocialistákat és Gyurcsányékat akkor nem érdekelte a nyugdíjasok véleménye, amikor kormányzásuk alatt elvettek tőlük egyhavi nyugdíjat, háromszorosára emelték a gáz árát és duplájára az áram árát.
A Fidesz megbecsüli a nyugdíjasokat, az elmúlt években több mint 10 százalékkal nőtt a nyugdíjak értéke, a nyugdíjasok idén ősszel is nyugdíjprémiumot és 9 ezer forintos rezsiutalványt kaptak, jövőre pedig tovább nőnek a nyugdíjak.
Fidesz – Magyar Polgári Szövetség

Korózs Lajos szerint jelenleg nincs legitim érdekegyeztetési szervezet a kormány és az idősek társadalma között. Az Idősek Tanácsában „egyetlen egy nyugdíjas szervezeti képviselő nem ül”, és azt sem lehet tudni, hogy a testület mit csinál vagy kikből áll – fogalmazott.

Tarthatatlan a jelenlegi, inflációkövető nyugdíjemelési technika, vissza kellene állni a svájci indexálásra – jelentette ki.

Varju László (DK), az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke közölte: szívesen csatlakoznak ahhoz a kezdeményezéshez, hogy jöjjön létre minél több településen az idősek képviselete. Az ellenzéki politikus megismételte pártja álláspontját, hogy európai minimálnyugdíjra volna szükség, és ő is bírálta a jelenlegi nyugdíjszámítást, mondván: emiatt elszegényedik a nyugdíjas társadalom.

A rendezvényen Schmuck Andor, a Tisztelet Társaságának elnöke bejelentette: több szociális szervezettel egyeztetve országszerte felkeresik az érintett nyugdíjasokat és segítenek nekik kitölteni a méltányossági nyugdíjemeléshez szükséges kérelmet.