Nyugdíjak: az árak az egekben, segítség csak jövőre…

Korózs Lajos: Nyugdíjak: az árak az egekben, segítség csak jövőre…A Fidesz olyan költségvetést fogadott el, ami miatt a nyugdíjasok semmi jóra nem számíthatnak 2021-ben sem. Az infláció követő nyugdíjemelést alkalmazzák csak, ami azt eredményezi , hogy a nyugdíjak drasztikusan leszakadnak a bérekhez képest. Néhány évvel ezelőtt az átlagbérnek 67-68%-a volt az átlagos nyugdíj összege, mostanra ez 52%-ra zuhant. Világos, hogy drasztikusan nyílik ki az olló a bérek és a nyugdíjak között. Az árak pedig durván emelkedtek, emelkednek tovább. Napokon belül megjelennek a hivatalos inflációs adatok, amiből majd láthatjuk, hogy egyre rosszabb helyzetbe kerülnek az emberek. Elsősorban a kisnyugdíjasok látják ennek kárát, akiknek a jövedelméhez képest nagy arányt képvisel a lakhatás és az élelmiszer kiadás. Az élelmiszerek ára 10-20-30%-kal, a zöldség-gyümölcs szintén nagy mértékben drágult. A nyugdíjasok is rosszul jártak. A mi módosító indítványaink a költségvetéshez 3 fő gondolat köré csoportosultak: 1. Biztonságot mindenkinek, biztos megélhetést2. Egészsége legyen mindenkinek, de ha megbetegszik, akkor megfelelő színvonalú egészségügyi szolgáltatáshoz férhessen hozzá. 3. Igazi szociális védőháló legyen.Ez utóbbinak egyik része, hogy minden rászoruló állampolgári jogon kaphasson 1 köbméter ivóvizet ingyen, és 15 köbméter gázt, 30 kWh áramot jutányos áron. A közgyógyellátásra szánt 12 éve nem emelkedő keretet 30-40 milliárddal emeljék meg. Igazságos 13. havi nyugdíjat! Egyforma összeget és még az idén! A meglevő forrást egyenlően elosztva 140.000 -ft lenne fejenként, ami az átlagos nyugdíjnak felel meg. Mivel a nyugdíjasok kétharmada nem kapja meg ezt az összeget, így a nyugdíjasok kétharmada jobban járna a mi javaslatunkkal. Javasoltuk, hogy térjenek át a vegyes indexálásra, ami a jelenlegi 2,8% os emelés helyett 6,5% -os emelést tett volna lehetővé. Továbbá, hogy az átlag alatti nyugdíjjal rendelkezők kapjanak egyszeri 20 ezer forintos támogatást és a 100 ezer forint alatti nyugdíjak felzárkóztatására induljon egy korrekciós program. Könyörögve kérem, a kormányt, hogy tegyék biztonságossá az idősotthonokat! A kormányzati propaganda elriasztotta az idős embereket, nem mernek beköltözni az otthonokba, így óriási gondot jelent majd ez a családok ezreinél. Folyamatos tesztelést, megfelelő védőfelszerelést és az ott dolgozóknak is az 500 ezer forintos juttatást!

Gepostet von MSZP am Montag, 6. Juli 2020
Hirdetés

Az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke hétfői, online sajtótájékoztatóján azt javasolta, hogy az intézményekben rendszeresen teszteljenek koronavírusra, és lássák el megfelelő védőfelszereléssel a dolgozókat. Korózs Lajos úgy fogalmazott: a járvány alatt a „kormányzati propaganda elriasztotta” az időseket, sokan akkor sem mernek beköltözni, ha ők következnének a várólistán. Ez pedig óriási terheket jelent a családoknak, ha megjelenik a vírus következő hulláma – érvelt.

A politikus hozzátette, még mindig nem késő, hogy a szociális ágazat munkatársai is 500 ezer forintos egyszeri jutalmat kapjanak.

A képviselő a múlt hét pénteken elfogadott költségvetésről azt mondta, hogy a nyugdíjasok semmi jóra nem számíthatnak, mert a kormány továbbra is az inflációkövető nyugdíjemelést alkalmazza. Megjegyezte, ha a kabinet megfogadja javaslatukat és áttér a svájci indexálásra, akkor 2,8 helyett 6,5 százalékkal emelkedtek volna a nyugdíjak. Most azonban drasztikusan nyílik az olló az átlagnyugdíjak és a bérek között – jelentette ki.

Korózs Lajos hangsúlyozta, hogy az MSZP 140 ezer forintban szerette volna maximálni a 13. havi nyugdíjat, amit minden érintett megkapott volna.

Korábban írtuk

Emlékeztetett, költségvetési módosító indítványukban többek között azt javasolták, hogy a háztartások díjmentesen juthassanak egy köbméter ivóvízhez, valamint jutányos áron kapjanak havi 15 köbméter földgázt és 30 kilowatt áramot. A szocialisták olyan indítványt is benyújtottak, amelynek segítségével fel lehetett volna emelni a közgyógyellátásban biztosított állami támogatást – tette hozzá.