Korózs Lajos napirend előtti felszólalása a Parlamentben.

A magyar nyugdijasok romló életminősége a kormány felelőssége! Korózs Lajos napirend előtti felszólalása a Parlamentben. * Nyugdíjasok életminősége a Nyugdíjas Parlament után.*Szociológiai vizsgálatok bizonyítják, hogy a magyar nyugdíjasok a legelégedetlenebbek az életükkel, a magyarok a legboldogtalanabbak és itt a legalacsonyabb az elégedettek száma!Ezt nem én állítom, hanem az EUROSTAT.Nézzük mi a helyzet nyugdíjas fronton a Nyugdíjas Parlament megállapításai után:1. nőttek a jövedelmi egyenlőtlenségek2. kétszeresére nőtt a nyugdíjas szegénységben élők száma 2010 óta3. a bérek dinamikus növekedésével szemben a nyugdíjak infláció követő technikája a tartós leszakadást eredményezi.4. az infláció követő technika egy csapdaAz MSZP nevében benyújtott indítványaimat rendre leszavazta a fideszes többség. Ez egy értékválasztás is részükről.Javasoltam az un. svájci indexálás visszaállítását, mely szerint 2020-ban 5,6%-os nyugdíjemelésre kerüljön sor. A fideszesek leszavazták s ezzel azt mondják, hogy minden nyugdíjas elégedjen meg a 2.8%-os emeléssel és punk-tum!További indítványom volt, hogy az öregségi nyugdíjminimumot emeljék 80 ezer forintra. A fideszesek szerint senki nem érdemli meg az ilyen mértékű emelést. Marad a 28.500 forint és a hozzá rendelt többi ellátás: az anyasági, a gyes, a gyet….Undorító módon húzzák az időt a rokkantak ügyében, hiszen az AB március 31-ig adott határidőt a kormánynak. Persze ezt is leszavazták és azt üzenték a rokkantaknak, hogy minden marad a régiben. Meg lesznek alázva, mint régen és kártalanítást sem kapnak, mert nem érdemlik meg!Eszük ágában sincs a nyugdíjprémium rendszerét átértékelni, pedig az 2009 óta, amióta a szoci kormány bevezette, elveszítette vásárló értékének közel egyharmadát. Erre a fideszesek válasza, hogy coki! Jól van az úgy, hogy kivettek a nyugdíjasok zsebéből átlagosan 42 ezer forintot, mert egyszer sem a valós gazdasági növekedésnek megfelelő prémiumot adták!Ezek után nincs mit csodálkozni, hogy a 65 éven felüliek körében mért szociológiai felmérés szerint növekszik a szegénységi arány, rossz a fiatalok – idősek kapcsolata, a nyugdíjak nagysága nem kielégítő, és az idősekre jutó szociális hálót széttépték! Mind ezek következtében Magyarországon a legrosszabb nyugdíjasként élni!

Gepostet von MSZP am Montag, 9. Dezember 2019
Hirdetés

Korózs Lajos (MSZP) a múlt heti nyugdíjasparlamentről és a nyugdíjasokra vonatkozó uniós elemzésekről beszámolva napirend előtt közölte, az EU-ban a magyar nyugdíjasok a legelégedetlenebbek az életükkel, nőttek az egyenlőtlenségek az idősek társadalmában, 2010 óta a szegénység közöttük a kétszeresére nőtt.

Közölte, a nyugdíjasparlament szerint az inflációt követő nyugdíjemelés csapda, helyette a bérnövekedést is figyelembe vevő svájci indexálás alapján kellene emelni a nyugdíjakat. Ezt a javaslatot a Fidesz többször is leszavazta – ismertette.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkár azt mondta, nem volt még egy kormány a rendszerváltás óta, amely csökkentette volna nyugdíjakat, csak a szocialista, ráadásul azt is engedték, hogy a multik emeljék a rezsit. Amikor el kellett valakitől venni, sosem a multiktól vettek el, hanem a magyar nyugdíjasoktól, családoktól és a közalkalmazottaktól – hangoztatva. Szerinte a szocialisták által javasolt nyugdíjemelés évente hatvanezer forinttal rövidítette volna meg az időseket.

Beszámolt arról is, hogy Magyarországon egy nyugdíjas az átlagjövedelem 59 százalékát kapja meg, míg az uniós átlag 58 százalék. Valótlannak nevezte az az állítást, hogy nőtt a szegénység a nyugdíjasok körében. Elmondta, a nyugdíjak vásárlóértéke is nőtt az elmúlt években.