Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke szombaton online sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az aktív fertőzöttek száma „borzasztó dinamikával növekszik”: pénteken hétszáznál is több új fertőzöttet azonosítottak, míg a tavasszal a legnagyobb szám még 210 volt.

Hirdetés

Az intézményrendszer képes akár tízezer tesztet is elvégezni egy nap alatt, ezért „az egyetlen felelős döntés” az azonnali tömeges és ingyenes tesztelés – vélekedett.

A protokoll szerint azok a munkavállalók, akiknél koronavírus-fertőzés gyanúja merül fel, két negatív teszt után járhatnak újra dolgozni. A magyar emberek nem tudják saját költségvetésükből kigazdálkodni a tesztek több tízezer, családok esetén akár több százezer forintos árát, és a kéthetes karantént sem tolerálják – mondta.

Rámutatott: az alaptörvény szerint minden embert megillet az emberi méltósághoz, élethez, a szociális biztonsághoz, valamint a testi és lelki egészséghez való jog.

Korábban írtuk

Korózs Lajos úgy fogalmazott: „reméljük, hogy nem az vezérli az országos tisztifőorvost, mint tavasszal, hogy az intézményekre gyakorlatilag rázárta az ajtót, és a vírust bent tartották.”