Korózs Lajos (MSZP) kedden, napirend előtt az Országgyűlésben egészségügyről szóló negatív sajtóhíreket idézett felszólalásában, többek között arról, hogy 2020-ra egymillió ember maradhat háziorvos nélkül, 54-en mondtak fel a Honvédkórházban, a belgyógyászok és a gyermekgyógyászok között sok állás betöltetlen, illetve, hogy 26 ezer munkavállaló hiányzik az alapellátásból. Kitért a János kórház főigazgatójának menesztésére, és úgy fogalmazott: az intézmény inkább hasonlít „disznóólra”, mint kórházra. Egy „onkoturizmusról” szóló hírt is idézett, amely szerint románul beszélő, de magyar TAJ-kártyával rendelkező betegeket látnak el egyes intézményekben.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára visszautasította a képviselő János kórházra vonatkozó megjegyzését, valamint arra figyelmeztette: leszokhatna az MSZP arról, hogy az erdélyi székelyeket lerománozza.

Hangsúlyozta: az MSZP számára az egészségügy csak üzlet volt, amíg kormányon volt kórházakat zártak be, 16 ezer aktív ágyat szüntettek meg, 6000 egészségügyi dolgozót elbocsátottak, a megmaradóktól pedig elvettek egyhavi bért, most pedig aggódnak az ágazatért. Az államtitkár MSZP-s bekiabálásokra reagálva kitért arra is: 2010 előtt Magyarország volt az egyetlen olyan OECD-ország, ahol csökkentek az egészségügyre fordított kiadások, 2010 óta viszont a hetedik legnagyobb mértékben nőtt ez a forrás hazánkban.