Fotó: MTI/Balogh Zoltán (szerk.), illusztráció
Hirdetés

Az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke úgy fogalmazott, az Orbán-kormány túl merevvé tette a nyugdíjazás feltételeit, aminek eredményeként előfordulhat, hogy valaki 47 év munkaviszony után sem tud még nyugdíjba vonulni.

Korózs Lajos emellett szólt arról is, az MSZP úgy csökkentené a nyugdíjak közötti jelenlegi nagy különbségeket, hogy a legmagasabb, sokmilliós járandóságoknak gátat szabna, a legkisebbeket pedig felzárkóztatná. A szocialista politikus szerint mindennek a fedezetét egy többkulcsos személyi jövedelemadó bevezetésével biztosítanák.

Hangsúlyozta, a szocialisták visszatérnének a nyugdíjak úgynevezett svájci indexálásához, vagyis a nyugdíjemelések mértékének meghatározásakor figyelembe vennék a keresetek növekedését is. Korózs Lajos szerint ezzel az eljárással átlagosan idén tízezer forinttal emelkedhettek volna a nyugdíjak, szemben a jelenlegi, átlagosan 3500 forinttal.

Az MSZP politikusa megerősítette, pártja visszaállítaná a rokkantnyugdíjazás lehetőségét is és kárpótolná azokat, akiktől az elmúlt években jogtalanul vették el ezt a járandóságot.

A baloldal a Nők 40-et sem szavazta meg – reagált a Fidesz-frakció Korózs Lajos (MSZP) sajtótájékoztatójára.
„Érdekes, hogy a baloldalt, amikor kormányon volt, annyira nem érdekelte a nyugdíjasok sorsa. A baloldal a Nők 40 programot sem szavazta meg, amelynek köszönhetően már több mint 270 ezer nő, édesanya, nagymama tudott kedvezményesen nyugdíjba menni. Gyurcsány és a szocialisták elvettek egyhavi nyugdíjat, hagyták a nyugdíjakat elértéktelenedni, az áram árát a nyugdíjasoknak duplájára emelték, miközben Gyurcsány a saját cégének levitte azt. A Fidesz kormányzása óta törvény garantálja a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzését, nyugdíjprémiumot fizetünk, csökkent a rezsi, a nyugdíjasok külön rezsiutalványt kaptak és tízedik éve biztosítjuk a Nők 40 programot“ – írták.

OS