Fotó: Fürjes Balázs/Facebook

„A helyi értékeink sorsáért aggódó civilek, lokálpatrióták, több önkormányzati képviselő és jómagam is felemeltük szavunkat a műemlék villa és hajdan csodálatos parkja megmentéséért” – írta a bejegyzésben Fürjes Balázs.

Hirdetés

„A főváros privatizálta az Istenszeme-fogadót. A Fővárosi Önkormányzat Tulajdonosi Bizottsága tavaly novemberben döntött a műemlék eladásáról, és már alá is írták az adásvételi szerződést. Ha a Haggenmacher-villa magántulajdonba kerül, az új tulajdonos üzleti célra, profitszerzésre használná – a budai közösség beleszólása nélkül. A műemlék eladásának szándéka óriási felháborodást váltott ki a Hegyvidéken. Nem csoda! Az emberek nem szeretnének lezárt területekbe ütközni a budai hegyvidék közepén, ahova kirándulni járnak” – fogalmazott a Fidesz–KDNP képviselőjelöltje, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára

Fürjes Balázs, mint a posztból kiderül, éppen ezért Karácsony Gergelyhez fordult: egyebek mellett felhívta a figyelmét az állam elővásárlási jogára. Ezután előterjesztést készített a kormánynak, amelyben azt javasolta, hogy az állam éljen ezzel az elővásárlási jogával, és írja elő, hogy a villaépület és a park maradjon köztulajdonban. „Kapjon az épület műemléki felújítást, maradjon a közösségé!”

„A kormány elfogadta javaslatomat. Jó hír, az erről szóló 1013/2022-es számú kormányhatározat már meg is jelent a Magyar Közlönyben. Nincs privatizáció, az Istenszeme fogadó marad a budaiaké” – írta Fürjes Balázs. „Az állam él az elővásárlási jogával, biztosítja a szükséges 508 millió forintot a vásárlásra. (A Főváros ennyiért privatizálta a fogadót)” – tette hozzá Fürjes Balázs.

Fotó: Wikimedia Commons

A főváros által tervbe vett privatizációval azonban más probléma is van.

„A páratlan szépségű telken, a Normafa közelében épült ingatlant úgy kívánta értékesíteni a főváros, hogy a vevővel kialkudott négyszázmillió forintos nettó vételár mindössze a kétharmada annak, amennyire már több mint húsz éve is becsülték az ingatlant. Egy 2001 februárjában, Demszky Gábor főpolgármestersége idején, a baloldali városvezetés által készíttetett értékbecslő dokumentum szerint ugyanis már akkor is 632 millió forintot ért a Haggenmacher-villa, pedig akkoriban még lényegesen alacsonyabb ingatlanárak voltak, így ma akár a többszöröse is lehet a 2001-ben meghatározottnak a villa értéke” – hívta fel a figyelmet ugyanis keddi cikkében az Index.

Ezt támasztja alá az az azóta a Demokratához eljutott levél is, amelyet 2005-ben Schiffer János akkori szocialista főpolgármester-helyettes írt Mitnyan Györgynek, a Hegyvidék előző fideszes polgármesterének.

„A tárgyban jelzett ingatlan korábban a Gyermek- és Ifjúságvédelmi Ügyosztály vagyoni körébe tartozott. Néhány évvel ezelőtt az ingatlant a jogszabály szerint fel kellett becsültetni, mely szerint az értéke közel 1,5 milliárd forint volt” – írta Schiffer 2005-ben (!) arról a villáról, amit a főváros tehát 2022-ben 400 millióért akart értékesíteni…

A levél egy részlete

Ráadásul a zugligeti műemlék, amint arra Fürjes Balázs is felhívta a figyelmet, igazi helytörténeti különlegesség.

„Ezen a területen volt a XVIII. században a budai hegyek legnagyobb földbirtokosának, Johann Karl von Stettner udvari tanácsosnak a majorja. A majorságban, az 1760-as években már vendégfogadó működött, aminek a többször is átépített épülete látható ma is” – írja a Wikipédia szócikke. „1837-ben Kossuth Lajos gyógyulást keresve családjával együtt költözött pár hétre az Istenszeme fogadóba, ami mai értelemben akkor hegyvidéki üdülőnek volt tekinthető. Vele együtt pihent itt a neves irodalomtörténész Toldy Ferenc is, aki tanúja volt, amikor Kossuth Lajost e házban elfogták a betiltott Törvényhatósági Tudósítások szerkesztése és terjesztése miatt” – olvasható az internetes enciklopédián.

Fotó: Fürjes Balázs/Facebook

Később, 1880-ban Haggenmacher Károly – svájci származású magyar malomgépész, feltaláló – szerezte meg a zugligeti uradalom tulajdonát.

„A fogadó helyén neves építészekkel 1884 és 1885 között újat építtetett, és Svájcból hozott üvegablakokkal, díszkályhákkal díszítette. Az átalakítás során ügyeltek rá, hogy az Isten szeme az új villán is látható legyen. Haggenmacher Károly gyönyörű kertté varázsolta a tóra néző épület környékét, felismerve, micsoda természeti kincs ez a tengerszemre hasonlító tavacska” – írja a Wikipédia.

A páratlan érték, az épület és a hozzá tartozó közel négyhektáros ősfás telek tehát – hála Fürjes Balázsnak és a magyar államnak – megmenekül, és a jövőben is a közösségé marad. A Városháza-botrányban hazugságspirálba keveredő Karácsony Gergelyék terve tehát ezúttal kudarcot vallott.

„Nem ez lett volna az első eset, amikor a főváros áron alul értékesít egy ingatlant a Hegyvidéken” – írta cikkében az Index. „A Városháza-ügyben érintett egyik ingatlaneladás esetében is hasonló történt. Az Istenhegyi úton mindössze 256,5 millió forintért adott el egy kiemelkedően értékes telket a főváros, amelyet új tulajdonosa néhány hónappal később már kétszázmillió forinttal többért kínálhatott eladásra.”

Korábban írtuk