Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető szerint egyre több baloldali mondja azt, hogy részt vesz és nemmel szavaz az október 2-ai kvótanépszavazáson, mert nem párt-, hanem nemzeti ügyről van szó.

Fotó: MTI, archív, illusztráció



A politikus keddi budapesti sajtótájékoztatóján felidézte az MSZP XV. kerületi önkormányzati képviselője, Móricz Eszter minapi nyilatkozatát, amelyben a migránsok betelepítését ellenző politikus azt mondta: hívő keresztény nőként mást gondol a kvótanépszavazásról, mint az, aki nem veszi alapul, hogy a migránsok által képviselt dolgok ellentétesek a keresztényi magatartással.
    
Az MSZP elnöksége azonban hétfőn „berendelte” őt, majd Móricz Eszter közleményt adott ki, miszerint félreérthetően fogalmazott, és kijelentette: nem vesz részt a népszavazáson – mondta a történtekről Kósa Lajos.
    
A frakcióvezető ezt úgy kommentálta: az MSZP képtelen maga mögött hagyni „a bolsevik hagyományokat”, vagyis hogy „persze, mindenkinek lehet a pártban különvéleménye: a börtönben meg az akasztófa előtt”.
    
Pedig a kötelező betelepítési kvóta ügyében „nyilvánvalóan nemzetrontó politikát folytat” az MSZP – fogalmazott -, és egyre több választója, sőt politikusa szerint is rossz álláspontot képvisel a kérdésben a szocialista párt.
    
A Fidesz mindenkit arra biztat, vegyen részt a népszavazáson, voksoljon nemmel, mert nem pártok, hanem a nemzet ügye melletti kiállásról van szó – mondta, hangsúlyozva: semmilyen brüsszeli szervezet nem dönthet arról, hogy nem magyar állampolgárok hogyan és mennyien élhetnek Magyarországon. Ez a magyarok elemi joga – jelentette ki.
    
A frakcióvezető-társainak múlt héten írt nyílt levéllel kapcsolatban – amelyben arra buzdította őket, mondjanak nemet a kvótareferendumon – Kósa Lajos közölte: eddig csak az MSZP képviselőcsoportjának vezetőjétől kapott választ. Ebben Tóth Bertalan azt írta – idézte -, hogy nincs igaza a Fidesznek, ez egy értelmetlen kérdés.
    
Holott az Európai Bizottság jogszabályalkotást kezdeményezett a kötelező betelepítési kvótával kapcsolatban – hívta fel a figyelmet Kósa Lajos -, Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke pedig bejelentette, hogy az EP ősszel napirendjére tűzi az általa támogatott kvóta kérdését. Ráadásul Martin Schulz szerint felső limit nélkülinek kellene lennie a kvótának – tette hozzá.
    
Azt a hétfői hírt, hogy az Európai Bizottság nem áll el a kötelező uniós kvótarendszerre vonatkozó tervektől, a Fidesz frakcióvezetője úgy kommentálta: az Európai Bizottság mindig is kvótapárti volt, ezért ez a mostani közlés egy „ténybejelentés”.
    
Angela Merkel német kancellár hétfői nyilatkozatáról – mely szerint legszívesebben visszaforgatná az idő kerekét, mert Németországot felkészületlenül érte a menekültválság – a kormánypárti politikus azt mondta: nem értékelné úgy, hogy a kancellár gyökeresen megváltoztatta volna az álláspontját, mert pártja, a CDU azt kommunikálja a választóinak, hogy „jönnek ugyan a migránsok, de úgyis szét fogjuk őket teríteni kötelezően az Európai Unió különböző országaiban, és ez lesz a megoldás”.
    
Arra a felvetésre, miszerint Gyurcsány Ferenc DK-elnök szerint a Fidesz megkereste a pártját azzal, hogy kampányoljon az igen szavazat mellett, Kósa Lajos úgy reagált: ez természetesen nem igaz, „hazudik Gyurcsány már megint”.
    
A felveendő háromezer új magyar határvadásszal kapcsolatos kérdésre elmondta: már több mint háromezren jelentkeztek, de voltak, akiknél akadtak alkalmassági problémák.

(Forrás és fotóillusztráció: MTI)