A gazdasági mellett az ország morális és erkölcsi állapotának elmúlt években való lerombolásáról beszélt a Fidesz alelnöke egy választási fórumon szerda este a Lónyay utcai Református Gimnázium tornatermében.

Kósa Lajos ironikusan megjegyezte: reméli, hogy 2006 óta csak egy kandi kamerás felvétel részesei vagyunk, és a végén kiderül, hogy létezik egy másik Magyarország is.

Az ellenzéki politikus szerint a következő évek kulcskérdése, hogy vissza tudjuk-e szerezni azt az erkölcsöt és tartást, amellyel újjá lehet építeni az országot. Kósa Lajos többször idézett Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéből, az egészségügyi reform kapcsán a széfvásárlásról és ezek következmény nélküliségéről. Ezt követően a vasárnapi ferencvárosi időközi országgyűlési képviselői választásra utalt.

„Most kis dologról van szó. Miről is? Egyetlen egy szem mandátumról a magyar parlamentben. Nem egy nagy etwas egyébként. Már csak, ha arra gondolunk, hogy a Gyurcsány egy óra alatt kettőt vásárol helyette, nem?” – tette fel a kérdést a Fidesz alelnöke, aki úgy vélte, jelzésértékű lesz a vasárnapi voksolás.

„Mit jelent az országnak az, hogy ha a Ferencvárosban a szocik győznek? Azt jelenti, hogy tulajdonképpen velünk mindent meg lehet csinálni. Ugyanis semminek nem lesz soha semmilyen következménye. Tönkre lehet tenni az országot, szét lehet verni a nemzeti intézményeket, el lehet lopni, el lehet privatizálni bármit. Mehet a miniszterelnöknek olcsóért az áram a Miniszterelnöki Hivatalon keresztül; lehet a gazdasági miniszternek éjszakai mérő felszerelve nappali helyett… Ettől még az országnak jól mehetne a dolga, egyébként. De akárhogy megy az ország dolga, a gazdasági miniszternek nem lehet éjjeli mérő felszerelve a lakásában nappal” – fogalmazott.

Kósa Lajos jellemzőnek nevezte, hogy a szocialisták azt a Bánsághi Tamást indítják képviselőjelöltként, akit korábban a helyi elöljáró a korrupciós ügyei miatt fosztott meg az alpolgármesterségtől.

A Fidesz alelnöke egyébként nem pénzkérdésnek tartja a radikális reformok véghezvitelét. Pontos háttérszámítások nélkül elképzelhetőnek nevezte, hogy az 50-55 év felettieket vagy a részmunkaidőseket foglalkoztatók ne fizessenek közterheket. De szerinte rengeteg olyan felesleges jogszabály is van, amelyeket az embereknek be kell tartani, az állam pedig pénzt költ rá. Ezek számát jelentősen lehetne csökkenteni.

Ferencvárosban vasárnap tartanak időközi parlamenti választást azután, hogy a szabad demokrata Gegesy Ferenc polgármester szeptember közepén lemondott parlamenti mandátumáról, amelyet a 2006-os választáson a 12-es számú országgyűlési egyéni választókerületben szerzett.

A helyi választási bizottság hat jelöltet vett nyilvántartásba, így a január 11-ei időközi választáson várhatóan Bácskai János (Fidesz-KDNP), Várady Tibor (Humanista Párt), Szegedi Csanád (Jobbik), Paulik Péter István (Magyar Kommunista Munkáspárt), Bánsághi Tamás (MSZP) és John Emese (SZDSZ) indulhat.

(InfoRádió)