A népszavazásnak a részvételi aránytól függetlenül mindenképpen lesz közjogi következménye – közölte a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, miután vasárnap Debrecenben leadta szavazatát.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kósa Lajos – aki feleségével és két lányával érkezett a voksolásra – nem a részvételt nevezte döntőnek, hanem azt, hogy a nemek, vagy igenek lesznek-e többségben.

Ha a nemek győznek, akkor a parlament jogalkotásba kezd, amivel megakadályozza, hogy „illegális, kötelező betelepítési kvóta legyen Magyarországon” – közölte.

Ez lehet Alaptörvény-módosítás, törvénymódosítás, sarkalatos törvény, sima feles törvény, országgyűlés határozat, vagy kötelező mandátum adása a kormánynak – részletezte a közjogi lehetőségeket Kósa Lajos.

„Ha az igenek lesznek többségben, akkor pedig lemond a kormány és a Fidesz-frakció” – tette hozzá a frakcióvezető, megjegyezve, hogy ebben az esetben előrehozott választásokat kell kiírni.

Kósa Lajos biztatónak nevezte a 11 órás választási részvételi arányokat, amely szerinte „lépést tart”, csupán egy-két százalékkal marad el a korábbi szociális népszavazás adataitól.

MTI