Hirdetés

Arató Gergely (DK) köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vesz a járvány elleni küzdelemben. Kifogásolta, hogy az Országgyűlésben minden héten Szijjártó Péter „termelési beszámolóit” hallgathatják csak meg, de nem kapnak választ olyan fontos kérdésekre például, hogy mikorra várható a járvány tetőzése.

Feltette a kérdést, ha igaz, hogy ezt május 3-ra várják, akkor milyen alapon teszik május 4-re az érettségit.

Felvetette azt is: hogyan lehet az, hogy Magyarországon 10 százalékos a halálozási mutató, miközben a környező országokban ez 3-3,5 százalék.

Szabó Tímea (Párbeszéd) azt kifogásolta, hogy miért nem Orbán Viktor miniszterelnök számol be az Országgyűlés előtt.

Ha olyan jól állunk az ellátottságban, akkor miért halnak meg ennyien nálunk? – tette fel a kérdést a képviselő, aki szerint azt sem lehet tudni, hogy hová mennek a beszerzett maszkok.

Szabó Tímea arról is beszélt, hogy Magyarország többek között Csíkszeredába, Kovászna és a Maros megyébe, Horvátországba, Macedóniába szállított a maszkokból, felszólását azonban nem tudta befejezni, mert azt tapssal szakították meg a kormánypárti képviselők.    

Keresztes László Lóránt (LMP) köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, és megköszönte az eszközbeszerzésben résztvevők munkáját is.

Fontosnak nevezte, hogy Magyarország a határon túli magyaroknak juttatott egészségügyi védőfelszerelést, de arra hívta fel a figyelmet, hogy a határon belüli elosztással viszont problémák vannak, az önkormányzatok nem jutnak hozzá a szükséges eszközökhöz.

Hollik István (KDNP) köszönetet mondott a felszerelések beszerzéséért, és arra hívta fel a figyelmet: nem természetes, hogy minden védőeszköz rendelkezésre áll, hiszen például Nagy-Britanniában is hiány van a felszerelésekből.

Az ellenzéki képviselőknek azt üzente, ha már kritizálják az egészségügyi intézkedéseket, akkor ne hagyják figyelmen kívül az igazságot, hiszen a WHO magyar irodavezetőjének friss nyilatkozata szerint hazánkban megfelelő a tesztelés és az eddig megtett intézkedések is.

Arra is felhívta a figyelmet: amikor a kormány által meghozott egészségügyi intézkedéseket kritizálja az ellenzék, akkor valójában azokat a szakembereket bírálja, akinek a véleménye alapján a kabinet meghozza a döntéseket.

A KDNP nevében megköszönte az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját, az ellenzéki képviselőket pedig arra kérte: ha már nem segítik a védekezést, legalább alaptalan vádakat ne fogalmazzanak meg.

Kósa Lajos (Fidesz) azt felelte Arató Gergelynek (DK): „nálunk nincs kormányzati jósda”, ahogy volt szerinte a Gyurcsány-kormány idején, így nem tudható, pontosan mikor tetőzik a járvány és mikor lesz annak vége.

Szerinte megdöbbentő érzéketlenségről tanúskodnak Szabó Tímea (Párbeszéd) szavai, aki kifogásolta, hogy a 72 millió maszkból néhány ezret a határon túli magyar lakta területekre juttatott a kormány.

Elmondta azt is: a beszerzéseket olyan körülmények között kellett megvalósítani, amikor „a szolidaritás egy pillanat alatt tűnt el”.

Lukács László György (Jobbik) köszönetet mondott a védekezésben résztvevőknek. Kijelentette: az elmúlt harminc napban az Országgyűlés képes volt ülésezni, így nyugodtan dönthetett volna azokról a rendeletekről is, amelyeket a kormány hozott ez idő alatt.

Feltette a kérdést: ha valóban ennyi eszköz jut az országba, hogy lehet, hogy önkormányzatoktól veszik el azokat? Szerinte az embereknek szükségük lenne a maszkra, így azt nekik és a védekezésben résztvevők számára is biztosítani kellene. Kijelentette azt is: közterületen kötelezővé kell tenni a maszkot és azt az államnak kell biztosítania. Több teszt végzését is sürgette.

Tóth Bertalan (MSZP) szerint arról kellene számot adni, hogy hova kerülnek a Magyarországra kerülő eszközök. Szerinte azok tonnaszámra vannak raktárakban, és nem jutnak el az érintettekhez.

Ha valóban van 72 millió maszk, miért nem lehet minden embernek juttatni abból? – tette fel a kérdést és azt javasolta, hogy a 65 év felettiek számára állítson össze egy védelmi csomagot a kormány.

Azt is szorgalmazta, hogy duplázzák meg a fizetését a „frontvonalban” dolgozóknak „veszélyességi pótlékként”, és a szociális terület alkalmazottainak is biztosítsanak 500 ezer forintnyi plusz jövedelmet.