A Lehet Más a Politika (LMP) nem kért semmit azért cserébe, hogy támogatja a két kormánypárttal közös alkotmánybíró-jelölteket – mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Fotó: mti, archív, illusztráció
Fotó: MTI, archív, illusztráció

Kósa Lajos elmondta: az LMP képviselői az egyeztetéseken kijelentették, hogy fontos számukra a demokrácia, a jogállamiság működését biztosító Alkotmánybíróság (Ab) normális működése, a kormánypártokkal való együttműködésért pedig „nem kértek az égvilágon semmit”. „Bármilyen furcsa, léteznek olyan pártok, akik a politikai alkut nem a piaci kofák alkudozásából lesték el” – fűzte hozzá.
    
A politikus leszögezte: nem arról van szó, hogy a Fidesz és a KDNP az LMP jelöltjeit támogatja, hiszen hosszas tárgyalássorozat végén egyeztek meg a nevekben. Hozzátette: a három frakció együtt kereste és kérte fel a jelölteket.
    
A Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Fidesz, a KDNP és az LMP megegyezett a jelöltekről a hiányzó bírói helyekre, és a testület új elnökéről is konszenzus alakult ki a három képviselőcsoport között. Ennek értelmében Marosi Ildikót, Horváth Attilát, Schanda Balázst és Szabó Marcelt jelölik a testületbe. Elnöknek az Ab jelenlegi elnökhelyettesét, Sulyok Tamást javasolta megválasztani a parlamentnek a házelnök. Kósa Lajos azt is mondta, az MSZP-vel és a Jobbikkal szintén próbáltak tárgyalni, ám a szocialisták „elzárkóztak”, a Jobbikkal pedig a személyekben nem tudtak megegyezni.

(MTI)