Komolytalan blöff volt az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívása, hiszen maga a kezdeményező sem jelent meg, ahogyan a kezdeményezést aláírók egy része sem – mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján.

A politikus az Országgyűlés ülését követően – amelyet határozatképtelenség miatt berekesztettek – úgy nyilatkozott, hogy ha határozatképes is lett volna az Országgyűlés, akkor sem lehetett volna lefolytatni a vitát, mert ahhoz az előterjesztőnek jelen kellett volna lennie. Mindezzel bebizonyosodott, hogy a parlament összehívása a Liget-projekt kapcsán mindössze „műbalhé” volt, hogy az ellenzék szerepelhessen „a nyári uborkaszezonban” – vélekedett.

A frakcióvezető emlékeztetett: a házszabály előírásai szerint ha valaki az Országgyűlés összehívását kezdeményezi, előtte a házbizottságot össze kell hívni, hogy egyeztessenek a napirendről, de a testület múlt heti ülésén egyetlen ellenzéki képviselő sem volt jelen, csak Schiffer András (LMP). Így már a múlt héten világossá vált, hogy komolytalan a kezdeményezés, és maguk a kezdeményezők sem tartják fontosnak, hogy érveljenek ügyük mellett – mondta.

Kósa Lajos szerint ebben az esetben is ugyanaz figyelhető meg, mint a korábbi nagy budapesti fejlesztések – például a Várkert Bazár vagy a Kossuth tér – esetében, hiszen azok ellen is akciókat szerveztek, majd amikor elkészültek, mindenki elégedett volt. Hozzátette: a Liget-törvényről már volt vita a parlamentben.

Úgy látja, jó fejlesztés lesz a városligeti, és hetente tartanak fórumokat a projektről. Ma a Városliget „megújításért kiált”, a fejlesztéssel nagyobb lesz a zöldfelület, mint korábban, a kivágott fák helyett pedig újakat ültetnek – közölte.

Kósa Lajos kérdésre kitért rá: a bontást végző szervezetek megbízása a veszélyes anyagok kezelésére is vonatkozik.

A Párbeszéd Magyarországért keddi közleményében azt firtatta, hogy mit tettek a hatóságok a Városliget azbeszttartalmú épületeinek bontásánál az emberek egészségének megóvásáért.

A rendkívüli ülést Szabó Tímea, a PM társelnöke, független országgyűlési képviselő kezdeményezte és azt MSZP-s, jobbikos, LMP-s és független képviselők is támogatták. Szabó Tímea napirendként a 2013-ban elfogadott Liget-törvény visszavonását javasolta.

A napirend előtti felszólalások után azonban az elnöklő Latorcai János berekesztette az ülést, mivel a Ház nem volt határozatképes. Ehhez az országgyűlési képviselők több mint felének jelenlétére lett volna szükség.

MTI

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely, archív