Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint Vona Gábor, a Jobbik elnöke „összevissza beszél és hazudik” a népszavazás és az alaptörvény-módosítás ügyében.

Fotó: mti, archív, illusztráció
Fotó: MTI, archív, illusztráció

Kósa Lajos szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: amikor a Fidesz konzultációt kezdeményezett a migrációról, Vona Gábor népszavazást sürgetett a kérdésben, amikor pedig referendumot kezdeményeztek, a Jobbik elnöke azt feleslegesnek minősítette, és alkotmánymódosítást szorgalmazott. Most, amikor a kvótanépszavazás után Orbán Viktor kormányfő beterjesztette az alaptörvény-módosítási javaslatot az Országgyűlésnek, akkor Vona Gábor ennek támogatásához „mindenfajta feltételekkel” állt elő – mondta, utalva a miniszterelnök és a Jobbik-elnök közti előző napi négyszemközti találkozóra.
    
A frakcióvezető idézte a Jobbik pártelnökének korábbi – még az alkotmány megváltoztatását sürgető – nyilatkozatát is, amely szerint aki nem szavazza meg a betelepítés elleni alaptörvény-módosítást, az hazaáruló.
    
A letelepedési kötvénnyel kapcsolatban – amelynek megszüntetését támasztotta feltételül Vona Gábor az alkotmánymódosítás támogatásához – Kósa Lajos azt mondta, szerinte ezek sehogy nem kapcsolódnak egymáshoz. „Vagy nemzeti érdek valami, vagy sem. (…) Vagy hazafi vagyok, vagy hazaáruló”. „Magyarország biztonsága, a magyar emberek védelme nem alku tárgya” – fogalmazott.
    
Megjegyezte egyébként, hogy a kormány már korábban bejelentette a letelepedési kötvény intézményének felülvizsgálatát.
    
A politikus a letelepedési kötvényt vásárlók és az illegális bevándorlók közötti párhuzamot azzal utasította vissza, hogy az előbbiek olyanok, mint az albérlők – akik engedélyt kérnek, hogy bejöhessenek, és fizetnek érte -, míg utóbbiakat betörőkhöz hasonlította, akik nem kérdeznek, hanem bejönnek a kerítésen.
    
Azt is hozzátette, hogy a letelepedési kötvényt vásárlókat szigorúan ellenőrzik a magyar hatóságok.
    
Az Orbán Viktor és Molnár Gyula MSZP-elnök közötti – szintén keddi – tárgyalással összefüggésben Kósa Lajos azt mondta: a választási kampányban az MSZP még azt ígérte, megszavazzák majd a kvótaellenes törvényt a parlamentben. Most azonban az alaptörvény-módosítást nem támogatják. A frakcióvezető ezt úgy értékelte: az MSZP hazudott, megtévesztette az országot, „amikor az ország védelméről van szó, akkor még eddig soha semmit nem támogattak” a szocialisták.
    
Az Orbán Viktor miniszterelnök, Fidesz-elnök által folytatott kétoldalú pártelnöki egyeztetésekből három – a KDNP-vel, az MSZP-vel és a Jobbikkal – már lezajlott, az LMP válaszát még várják. A frakcióközi megbeszélések csütörtökön folytatódnak, de azon csak az alaptörvény-módosításról tárgyalnak, másról nem – közölte Kósa Lajos.
    
A politikus reméli, hogy az alkotmánymódosítási javaslat megkapja majd a kétharmados szavazattöbbséget a parlamentben, amihez mindenképpen kellenek ellenzéki támogató voksok is. Szerinte ez lelkiismereti kérdés, és bízik abban, hogy lesznek olyanok – akár a Jobbikból, akár más ellenzéki pártból -, akik a lelkiismeretükre hallgatnak, és megszavazzák az előterjesztést. „Megkockáztatom, hogy nem alaptalan az a reménykedés”, hogy – „frakció- vagy pártfegyelem ide vagy oda” – lesz olyan ellenzéki képviselő, aki megszavazza az alkotmánymódosítást.
    
Arra a kérdésre, hogy van-e B tervük arra az esetre, ha nem sikerülne elfogadni az Országgyűlésben az indítványt, azt felelte, „természetesen gondolkodunk sok mindenben”, de erről nem kívánt részleteket mondani.

(MTI)