A rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, a Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottság a héten elkészíti első részjelentését, ami után az is elképzelhető, hogy néhány napon belül azonnali intézkedésekre lesz szükség, mivel nem szabad késlekedni, mert előttünk van Görögország példája, amelyből okulni kell.

A miniszterelnök ezen túlmenően hat fontos kérdésre tért ki: kimondható-e, hogy történelmi időket élünk, használhatjuk-e a forradalom szót, mit ért el a forradalom, mi a társadalmi szerződés fogalma, mi a modern jobboldal feladata, végül pedig arra, milyen segítséget tudnak adni e kérdések megválaszolásában a kötcsei találkozó résztvevői.

Orbán Viktor elismerően jelentette ki, a forradalom a vezetéknevét a Demokrata hetilaptól kapta: kétharmados forradalom, mivel minden ilyen eseménynek rövid, frappáns, a lényeget kifejező nevet kell adni. A kétharmados forradalom lényege az, hogy nem társadalmi elitek kötöttek valamiféle alkut a demokrácia játékrendszerében, hanem mivel a demokrácia intézményrendszere működésképtelenné vált, miként az ötvenes évek Franciaországában, ahol De Gaulle vezetésével egyfajta alkotmányos forradalom zajlott le, úgy most itt a korábban lehetetlennek tűnő kétharmados támogatás teljesítésével a nemzet a jobboldal által ajánlott társadalmi szerződést írta alá.

A mai magyar helyzet kapcsán Orbán Viktor hangsúlyozta, a győzelem nem szabad, hogy bárkit is restté tegyen, mert küzdelmek vannak előttünk, hiszen nem engedhetjük meg, hogy a kétharmados forradalom egyszerű választási győzelemmé silányuljon. Minden forradalom új korszakot nyit, s mivel Magyarországon nincs mód a restaurációra, hiszen az 1945 előtti Magyarország időben túl messze van, ahonnan nem lehet a mába ívelő hidat építeni, új és modern kultúrát kell teremteni, ami a progresszív értelmiség feladata. A friss és modern magyar kultúrát művekkel, díjakkal, ünnepekkel kell megteremteni, ami az értelmiség dolga, mondta Kötcsén Orbán Viktor.