Hirdetés

Kovács Zoltán kiemelte: azt gondolják, az Európai Uniónak és tagországainak abban kell együttműködniük, hogy a kontinensre nehezedő migrációs nyomást Európán kívül tudják feltartóztatni. Ehhez arra van szükség, hogy olyan együttműködést alakítsanak ki a migránsokat kibocsátó országokkal, amely megfelelő életkörülményeket biztosít arra, hogy az emberek ne legyenek kénytelenek elhagyni a hazájukat – „azaz a segítséget vigyük oda, ahol arra szükség van, ne pedig a bajt hozzuk Európába” – mondta.

A kormány azt gondolja – tette hozzá -, hogy a kontinens határait meg kell védeni: létre kell hozni Európán kívül hotspotokat, és ott feldolgozni a kérelmeket; biztosítani kell, hogy az EU és a schengeni övezet külső határai minden szakaszon teljes biztonsággal védve legyenek.

„Az a célunk, hogy az európai uniós tagországok támogassák egymást a fenti feladatok ellátásában. Magyarország a kötelező elosztást nem támogatja, ugyanakkor megvédi a közös határokat és azt várja el, hogy erre a célra ugyanannyi támogatást kapjon, mint más, külső határokat védő schengeni országok” – hangsúlyozta.

„Szeretnék emlékeztetni mindenkit arra”, hogy a kormány a 2015-ös migrációs válság óta több mint 1 milliárd eurót (364 milliárd forintot) fordított Magyarország és az EU határainak védelmére, amire Brüsszel egy fillért sem adott – mondta az államtitkár.

Korábban írtuk