Fotó: Demokrata (archív)
Hirdetés

A Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn Londonban a Sky News brit hírtelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia például évek óta a francia oldalon, Calais-ban tart fenn határvédelmi rendszert Franciaország segítségével. „Szerte Európában, számos helyen kerítések állnak, például Spanyolországban immár 15 éve, és a döntést, amelyet mi hoztunk 2015-ben, a józan ész diktálta” – fogalmazott az interjúban az államtitkár.

Kovács Zoltán szerint annak idején több százezren érkeztek a nyugat-balkáni útvonalon az Európai Unióba bármiféle engedély nélkül.

Hozzátette: azokat, akik kétségbeejtő szükséghelyzetbe kerültek, Magyarország fogadja, de ma már földrészeken átívelő tömeges migrációról van szó, és ez olyan eltérő kultúrák megjelenéséhez vezet – nem kizárólag az iszlám kultúráról van szó -, amelyek végső soron Európa hanyatlását okozhatják.

Kovács Zoltán szerint a migrációs számok ma alacsonyabbak, mint 2015-ben, de még mindig magasabbak, mint 2015 előtt voltak. „Az illegális migráció velünk marad még évtizedekig, a következő nemzedékek idején is, és Európa nem tudja az egész világ összes nyomorúságát magára venni” – fogalmazott az államtitkár.

Kijelentette: a magyar hozzáállás az, hogy ott kell segítséget nyújtani, ahol a szükséget szenvedők élnek. Magyarország évente több millió eurót költ a helyi közösségek támogatására Szíriában, Irakban, Afrikában – tette hozzá.

Arra a riporteri felvetésre, hogy a Fidesz tagságát az Európai Néppárt (EPP) felfüggesztette, Kovács Zoltán azt mondta, hogy valójában a Fidesz függesztette fel saját tagságát az EPP-ben. Arra a kérdésre, hogy a Fidesz inkább más csoportokhoz csatlakozna-e az Európai Parlamentben, Kovács Zoltán azt mondta: a Fidesz az általa választott értékeket kívánja képviselni, és ez mindenekelőtt a keresztény értékek védelmét jelenti.