Az Országgyűlés elnöke köszönetét fejezte ki Jean-Claude Mignonnak a parlamenti közgyűlés elnökeként végzett munkájáért, mivel – mint mondta – a politikus elnöki ciklusa végén jár, az ET parlamenti közgyűlése jövő januárban új elnököt választ. Az elmúlt években Magyarország elismeréssel tekintett Jean-Claude Mignon tevékenységére, különös tekintettel azokra az erőfeszítéseire, amelyeket azért tett, hogy a Magyarországgal kapcsolatos viták az ET monitoring eljárásának kérdésében kiegyensúlyozottak legyenek – közölte.

Ez a törekvés „olyan eredményt hozott, amely mindannyiunk számára elfogadható. Egy szakszerű megközelítést irányoz elő, egy az elfogultságtól és indulatoktól mentes megközelítést”, ami nemcsak Magyarország, hanem az ET sikere is – fogalmazott. Hozzátette: a szervezet egyik legfontosabb feladata a párbeszéd fenntartása minden konfliktusos helyzetben.

A házelnök kiemelte: célszerű lenne a jövőben szorosabb együttműködést kialakítására törekedni az ET és az Európai Unió fórumai között. Közölte: az Európa Tanács parlamenti közgyűlése olyan nemzetközi fórum, amelynek tagjai legitim módon képviselik választóikat és hazájuk belpolitikai életének alakításában is részt vesznek. Ráadásul ez a szervezet az Európai Unión jóval túlra is kiterjed – hangsúlyozta.

Kövér László szerint mindezek miatt az ET által képviselt megközelítésnek be kell épülnie az EU döntéseibe is.

Jean-Claude Mignon a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az elmúlt hónapokban a Magyarországgal kapcsolatos vitás kérdésekben az ET nem ítéletet mondott, hanem tanácsokat adott, ami a szervezet feladata. A parlamenti közgyűlés elnöke egyúttal üdvözölte, hogy a fontosabb ügyekben Magyarország követte a szervezet tanácsait.

Emlékeztetett: Magyarország volt a térség első állama, amely saját akaratából csatlakozott az Európa Tanácshoz, és ezzel megnyitotta az utat a régió többi országa előtt a szervezet felé. A Magyarország csatlakozása óta eltelt évek mérlege nagyon kedvező – vélekedett. Úgy látja, Magyarország mindig is fontos szerepet játszott a térség stabilitásának biztosításában, segít megvalósítani az európai egységet, és ehhez a munkájához az ország EU-tagsága is hozzájárul.

Jean-Claude Mignon kiemelte annak jelentőségét, hogy az Országházban találkozott Kövér Lászlóval, hiszen itt olyan képviselők dolgoznak – mondta -, akik a magyar nép akaratából kerültek a parlamentbe, így olyan legitimitással bírnak, amelyet senki sem vonhat kétségbe.

Felidézte: reggel találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, valamint a Külügyminisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkárával, továbbá az ET parlamenti közgyűlésének magyar delegációjával is konzultált.

Megjegyezte: az ET parlamenti közgyűlése 47 ország parlamenti képviselőit fogja össze.

Jean-Claude Mignon arról is beszélt, hogy korábban Tatára látogatott, mert a város idén elnyerte az ET Európa-díját. Az ET parlamenti közgyűlésének vezetője egyúttal Tata testvérvárosának, a franciaországi Dammarie-les-Lys polgármestere is.

Az ET parlamenti közgyűlésének elnöke hétfőtől háromnapos látogatást tett Magyarországon. Hétfőn Tatára látogatott, mivel a Komárom-Esztergom megyei város az idén nyerte el az ET Európa-díját. Az ET Európa-díját Tata 2013 áprilisában – a németországi Altöttinggel megosztva – nyerte el. A strasbourgi székhelyű Európa Tanács elismerését a város kiemelkedő nemzetközi kapcsolataiért és az európai eszme képviseletéért adományozták.

(MTI)