Hirdetés
Fotó: MTI/Balázs Attila

Kövér László azt mondta, „Tisza István kortársai közül mindenkinél mélyebben átérezte azon évszázados magyar létparancsot, hogy az állam és a nemzet Mohács után egymástól szétvált határait minden áron helyre kell állítani, és Magyarországot egyben kell tartani”.

Az Országgyűlés elnöke szerint a nemzeti hűség a magyar politikában „azt a vágyat, akaratot és küzdelmet jelenti, amely révén helyreállítható a történelmi ország területi egysége, a magyar állam önrendelkezési képessége és a szülőföldjén élő magyarság nemzeti szabadsága és összetartozása”.

Kövér László azt mondta, azzal, hogy a nemzeti hűség tragikus sorsú államférfijának szobrot állítanak, „a magyar önbecsülés és felemelkedés korszakát” erősítik.

Tisza miniszterelnökként és házelnökként olyan korban vállalta a legnagyobb felelősséget, amikor „Európában az istentagadó és nemzetromboló internacionalizmus szelleme végleg kiszabadult” a palackból, amikor a korszak leghatékonyabb közvélemény-formáló eszköze, a nyomtatott sajtó „a rombolás politikai ágensei és haszonélvezői kezébe került” – hangoztatta.

Korábban írtuk

Kövér László szavai szerint „a modernnek mondható magyar politikatörténet első tudatos és módszeres karaktergyilkosságának Tisza István lett az áldozata”, aki ellen elképesztő rágalomhadjáratot folytattak a korabeli magyarországi és európai sajtóban. „Mielőtt fizikailag megölték volna, ellenségei megpróbálták a korabeli médiában erkölcsi értelemben meglincselni, majd halálában is meggyalázni” – tette hozzá. Megjegyezte: „nekünk nemcsak a korábban ledöntött szobrait kell helyreállítanunk, nemcsak új szobrokkal kell éltetnünk az emlékezetét, hanem (…) meg is kell védenünk Tisza István ma is érvényes igazságait.”

A házelnök beszédében kitért arra, hogy Európában a szabadság jelszava alatt ma is egyre erőszakosabb kísérletek történnek a gondolkodás és a szólás szabadságának korlátozására. Ma Európa minden nemzete hasonló bomlasztó szellemi ostrom alatt áll, mint a huszadik század elején – mondta, hozzátéve, „a díszletek változnak, a lényeg ugyanaz: keresztényellenesség, nemzetellenesség és a méltósággal élhető emberi életet veszélyeztető politikai, gazdasági és társadalmi folyamatok érzékelhetők szerte Európában”.

Kövér László szerint a gátlástalan tervek magvalósításához legelőször a gondolkodás szabadságát kell felszámolni Európában, ezért „Tisza több mint egy évszázados kérdése ma tehát időszerűbb, mint bármikor: meg tudjuk-e védeni a gondolkodás szabadságát?”.

Az Országgyűlés elnöke végezetül arról beszélt, hogy azt a „történelmi hurkot”, amelyet Tiszának egykor nem sikerült szétvágnia, „nekünk, mai magyaroknak kell egy hosszúnak ígérkező küzdelemben végleg leoldanunk a nemzet nyakáról”.

„Ezt tettük békésen és demokratikusan 1990-ben, 1998-ban, 2010-ben, 2014-ben és 2018-ban is az országgyűlési választásokon, és ez lesz a tét 2022-ben is” – mondta.

A szoboravatáson gróf Tisza István elévülhetetlen történelmi szerepét méltatta Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlés képviselője és Kelemen Róbert (Fidesz-KDNP) polgármester, majd az alkotó, Blaskó János Munkácsy-díjas szobrászművész jelenlétében, a polgármesteri hivatal udvarán leleplezték Tisza István mellszobrát.